Стихійна торгівля стає потенційно небезпечною для споживачів

  • 398

Кам’янець-Подільське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє жителів нашого регіону, що стихійна торгівля продуктами харчування є загрозою епідемічного добробуту населення.

На вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та інших невстановлених місцях м. Кам’янця-Подільського та населених пунктів Кам’янець-Подільського району,  як і в інших населених пунктах України, розгорнулася ціла мережа несанкціонованого збуту м’ясних і молочних продуктів, риби, городини тощо.

 Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші і свіжіші, від господаря, а не від перекупників, та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркету чи магазину. Деякі кмітливі підприємці активно торгують харчовими продуктами, їжею швидкого приготування із самочинно встановлених точок продажу, утворюючи при цьому цілі осередки незаконної торгівлі.

Втім, так продавати харчові продукти – це правопорушення. Законодавством України продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібнороздрібну торгівельну мережу. Розміщення даних об’єктів та введення їх в експлуатацію погоджується із відповідними контролюючими організаціями. Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку. Відповідальність за дотримання умов зберігання та реалізації  продуктів несуть керівники торгових підприємств.  

Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються ними у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах), з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкту торгівлі. Приватні особи, які реалізують продукцію не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування, термін її придатності до споживання

Без жодної документації просто неба, заважаючи пішоходам, здійснюється несанкціонована торгівля продуктами харчування в м. Кам’янці-Подільському по вул. Князів Коріатовичів, по центральних вулицях  мікрорайонів міста та майже в усіх населених пунктах району. Кожен мешканець свого міста, містечка чи села знає місця, де можна придбати продукти харчування «з рук».

Стихійна торгівля відноситься до адміністративних правопорушень, передбачених ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Торгівля з рук у невстановлених місцях», що тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією  предметів торгівлі або без такої. Однак на даний час через відсутність дієвого законодавчого механізму, стихійну торгівлю викорінити поки ще не вдається.

Тому Кам’янець-Подільське управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області ще раз наголошує та застерігає жителів міста та району, що  стихійна торгівля – потенційна небезпека для споживача. Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці або приватні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. Отже, їх споживання може спричинити небезпечні гострі кишкові інфекції. Позиватися ж до суду за шкоду, заподіяну здоров’ю, підстав не буде – відповідача немає. Тому, найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продуктів харчування у невстановлених місцях.

Шановні жителі міста та району, купуйте продукти харчування лише в закладах торгівлі, в яких створені відповідні умови для їх реалізації. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

 

 

                                                                                                      Олег Чайковський

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

     Кам’янець-Подільського управління  ГУ  Держпродспоживслужби в  Хмельницькій області