На захисті прав та інтересів громад: відбулося засідання Правління Асоціації міст України

  • 880

10 грудня у Києві відбулося засідання Правління АМУ. Участь у ньому взяли Голова Асоціації міст України Віталій Кличко, Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов та голови громад-членів АМУ зі всієї України. Хмельниччину на заході представляли голова регіонального відділення Асоціації міст України, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин та міський голова Славути Василь Сидор.

Питання порядку денного:

- про підготовку змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади;

- про стан виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр.;

- про дії АМУ в бюджетному процесі 2021-2022 році;

- про запровадження державного фінансування виплат компенсацій громадянам за надання соціальних послуг на професійній основі;

- про потребу стабілізації цін на електричну енергію для бюджетних установ;

- про судовий позов до Кабінету Міністрів України щодо компенсації за пільговий проїзд у залізничному транспорті та ін.

«Головне питання: надзвичайно загрозлива ситуація із цінами на електроенергію. За останні місяці вартість електроенергії для бюджетних установ, вуличного освітлення, електротранспорту, водоканалів зросла в 2-3,5 рази. Натомість на 2022 рік постачальники взагалі озвучують ймовірні ціни вище 7 грн за кВт. Це додатково десятки і десятки мільйонів з бюджету, додаткове зростання вартості товарів і послуг і велика загроза для комунального господарства.  Асоціація міст вимагає від Кабміну стабілізувати ціни на електроенергію, аби уникнути ймовірної кризи» - підкреслив голова Хмельницького РВ АМУ, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин на своїй сторінці у мережі Фейсбук.

Асоціація міст України звернулася до Уряду із вимогою встановити фіксований тариф на електрику для бюджетних установ і комунальних підприємств, які утримують об’єкти критичної інфраструктури міста.

“Стрімке зростання цін на електрику та її постачання зумовлює критичне збільшення видатків місцевих бюджетів на забезпечення електроенергією об’єктів соціальної сфери – закладів освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення. У 2021 році органи місцевого самоврядування витратили на електроенергію для бюджетних установ майже 2,5 млрд грн, що на 40 % більше ніж у 2020 році. Хоча надання послуг з освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення є делегованими державою повноваженнями. Така ситуація призводить до скорочення фінансування інших життєво важливих видатків органів місцевого самоврядування. Громади вимушені скорочувати чи припиняти фінансування інфраструктурних проектів. Окрім того, через збільшення ціни електрозабезпечення виникла загроза безперебійному функціонуванню об’єктів критичної інфраструктури – комунальних підприємств, що надають послуги із централізованого водопостачання, – сказав Кличко. – Для забезпечення належного надання органами місцевого самоврядування послуг з освіти, охорони здоров’я та соціального захисту, централізованого водопостачання Асоціація міст України закликає уряд забезпечити встановлення фіксованого тарифу протягом бюджетного року, за яким постачальник надаватиме електроенергію для бюджетних закладів та установ соціальної сфери, а також комунальних підприємств, які утримують об’єкти критичної інфраструктури”, – наголосив Віталій Кличко.

Відповідне звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля схвалило Правління Асоціації міст України на засіданні.

Для забезпечення теплом усіх споживачів до завершення опалювального сезону Уряд має повністю виконати умови підписаного Меморандуму щодо врегулювання проблемних питань в опалювальному сезоні 2021/2022 років.

“Сьогодні на Правлінні Асоціації міст України стан виконання Меморандуму обговорювали з Міністром розвитку громад та територій Олексієм Чернишовим. І ми сподіваємося на виконання урядом взятих на себе зобов’язань в повному обсязі, – сказав Кличко. – Так, проблемним питанням залишається обмеження НАК «Нафтогаз України» обсягів газу для підприємств теплопостачання, відсутність на сьогодні бюджетних компенсаторів для відшкодування стриманих органами місцевого самоврядування тарифів. Для вирішення проблеми НАК «Нафтогаз України» має внести зміни до договорів на постачання природного газу та відкоригувати обсяги природного газу для населення та бюджетних установ, враховуючи фактичні об’єми спожитого газу в жовтні 2021 року”, – підкреслив голова АМУ.

Так, для уникнення подібних проблем у подальшому, Асоціація міст України пропонує уряду розробити та затвердити алгоритм внесення змін до договорів на постачання природного газу в частині зміни обсягів природного газу у разі їх фактичного перевищення. Наприклад, у випадку більш холодних місяців під час опалювального сезону.

“Асоціація міст України сподівається, що уряд у грудні 2021 року, розподілить між бюджетами місцевого самоврядування весь обсяг субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах та дотації для територіальних громад, індекс податкоспроможності яких менше 0,9. Це сприятиме покращенню фінансового стану підприємств ТКЕ – дозволить їм погасити борги й стало пройти опалювальний сезон, не підвищуючи тарифи для споживачів”, – наголосив Віталій Кличко.

Нагадаємо, Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр. між Кабінетом Міністрів України, НАК «Нафтогаз України», Офісом Президента України, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» і Палатою місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад був підписаний 30 вересня 2021 року.

2 грудня 2021 року Верховна Рада України ухвалила зміни до Державного бюджету на 2021 рік, (законопроекти №6298 та №6297) якими передбачене спрямування громадам 26,9 млрд грн субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах та виділення 512,3 млн грн дотації для територіальних громад, індекс податкоспроможності яких менше 0,9.