Позов Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури про стягнення до бюджету коштів за проїзд великоваговим транспортним засобом задоволено судом

  • 748

Господарським судом Хмельницької області задоволено позов місцевої прокуратури, заявлений в інтересах держави в особі Державної служби України з безпеки на транспорті (далі – Укртрансбезпека) до приватного підприємства про стягнення 7 тис. грн. за проїзд автомобільними дорогами загального користування великоваговим транспортним засобом.

Зверненню з позовом до суду передувало встановлення спеціалістами управління Укртрансбезпеки факту здійснення одним з підприємств Кам’янець-Подільського району перевезення вантажу із перевищенням габаритних та вагових обмежень, встановлених чинним законодавством.

Передбачено, що перевезення небезпечних, великогабаритних і великовагових вантажів автомобільним транспортом допускається за окремим дозволом в порядку і за плату, що визначені окремими актами законодавства.

За своєю правовою природою плата за проїзд великоваговими транспортними засобами є не штрафною санкцією, а сумою відшкодування матеріальних збитків державі внаслідок руйнування автомобільних доріг загального користування.

У зв’язку з відсутністю вищевказаного дозволу у перевізника, а також відмовою добровільно сплати кошти за проїзд з перевищенням установлених габаритних та вагових обмежень великовагового транспортного засобу, місцева прокуратура звернулася до суду з відповідною позовною заявою.

Таким чином, місцевою прокуратурою, реалізуючи функцію представництва  інтересів держави в суді, зроблено черговий крок у напрямку відновлення законності у сфері забезпечення утримання та експлуатації автомобільних доріг, а також наповнення бюджету.