В облдержадміністрації обговорили питання збереження Бакотського скельного монастиря

  • 368

Фото без опису

В облдержадміністрації обговорили питання збереження Бакотського скельного монастиря

Заступниця голови облдержадміністрації Оксана Ситницька провела засідання робочої групи, присвячене питанню збереження однієї із найвідоміших пам’яток археології та архітектури Хмельниччини – Бакотського скельного монастиря, що розташований на Дністрі в с.Гораївка Кам’янець-Подільського району (охоронний №1686). До участі в обговоренні долучилися фахівці Департаментів інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА, представники Кам’янець-Подільської РДА, Староушицької ОТГ, НПП “Подільські Товтри”.

Як зауважила Оксана Ситницька, задля збереження пам’ятки потрібно негайно розпочати активну роботу, адже вона є справжньою окрасою Хмельниччини і туристично привабливим об’єктом. Вона зауважила, що наразі першочерговим завданням є визначення балансоутримувача цього об’єкта, адже без цього неможливо здійснювати фінансування відповідних заходів.

Особливістю монастиря, яка ускладнює процес визначення, є те, що він внесений як до реєстру пам’яток архітектури, так ідо реєстру пам’яток археології. Пам’ятки археології є власністю держави, а тому це ставить під питання передачу об’єкта на баланс Староушицької ОТГ, на території якої він розташований, однак як пам’ятка архітектури від може бути переданий на баланс органу місцевого самоврядування. Разом тим, скельний монастир розташований на території НПП “Подільські Товтри”, а тому можливий варіант передачі його саме національному парку.

Після обговорення усіх юридичних нюансів члени робочої групи вирішили спрямувати до Міністерства культури та інформаційної політики України відповідний лист з проханням надати роз’яснення щодо порядку визначення власника пам’ятки.