Господарським судом задоволено позов місцевої прокуратури, у зв’язку з чим, у державну власність буде повернуто землі прибережної захисної смуги

  • 346

Місцевою прокуратурою виявлено факт передачі в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, без врахування того, що частина цієї земельної ділянки перебуває в межах прибережної захисної смуги і на неї поширюються обмеження встановлені законом.

Зокрема, при передачі приватному сільськогосподарському товариству земельної ділянки площею 13,0303 за межами населених пунктів Гуменецької (Думанівської) сільської ради, кадастровий номер 6822482500:03:008:0016 не враховано розміри та межі прибережної захисної смуги річки Смотрич, ні в договорі оренди, ні в технічній документації, не враховано та не встановлено обмеження щодо використання вказаної земельної ділянки, внаслідок чого порушено вимоги ст.ст. 59, 60 Земельного кодексу України та ст.ст. 85, 88 Водного кодексу України.

На усунення вказаних порушень, діючи на захист інтересів держави, місцевою прокуратурою подано позов до господарського суду Хмельницької області в інтересах Хмельницької ОДА до ТОВ «Енселко Агро» та Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та зобов’язання повернути земельну ділянку прибережної захисної смуги річки Смотрич площею 0,93 га, який 26.11.2020 року задоволено, у зв’язку з чим, земельну ділянку водного фонду прибережної захисної смуги річки Смотрич буде повернуто у власність держави.