Місцева прокуратура вимагає повернення у державну власність 2 земельних ділянок на території Китайгородскої сільської ради загальною площею 4 га на суму 240 тис. грн.

  • 464

Вжитими заходами представницького характеру Кам’янець-Подільська місцева прокуратура продовжує активно захищати інтереси держави, порушені при передачі у використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Встановлено, що наказами Головного управління Держгеокадастру в області (далі ГУ Держгеокадастру) прийнято рішення про передачу громадянам для ведення особистого селянського господарства 2 земельних ділянок, які розташовані за межами населених пунктів Китайгородської сільської ради Кам’янець-Подільського району, загальною площею 4 га, вартістю 240 000 грн., які в подальшому були відчужені на користь третіх осіб.

Встановлено, що на час отримання спірних земельних ділянок громадяни, вже використали своє право на безоплатне отримання у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства в межах норм безоплатної передачі земельних ділянок для даного виду використання.

Таким чином, всупереч вимог Земельного кодексу України, при зверненні до ГУ Держгеокадастру у області із заявою, надавали недостовірну інформацію про те, що не використали право на безоплатну приватизацію земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Таким чином, 2 спірних земельних ділянок, загальною площею 4 га вартістю 240 000 грн. вибули з державної власності та в подальшому відчужені на користь третіх осіб.

 У зв’язку із явними порушеннями чинного законодавства, діючи на захист інтересів держави, прокуратура звернулась до суду з вимогами  про визнання недійсним наказів Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області про надання у власність 2 земельних ділянок, розташованих на території Кам’янець-Подільського району та витребування цих земельних ділянок  на користь держави.