ПРО ДОТРИМАННЯ ОБМЕЖЕНЬ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ПЕСТИЦИДІВ У МЕЖАХ НАСЕЛЕНОГО ПУНКТУ

  • 5209

Останні роки почастішали випадки звернень населення  до органів виконавчої  влади  з приводу порушень правил застосування пестицидів та агрохімікатів юридичними та фізичними особами.

Суб’єкти господарювання,  які  застосовують  хімічні та біологічні засоби захисту рослин при вирощуванні сільгоспкультур не дотримуються вимог санітарних норм щодо зон санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку, часу проведення обробки,  врахування погодних умов та напрямку вітру, обов’язкового попередження населення про проведення обробки.

Недотримання вимог чинного законодавства сприяє постійному забрудненню  пестицидами  грунту,  води,   повітря та може викликати отруєння та захворювання людей, тварин, загибель бджіл  та риб, забруднення харчових продуктів.  

Безпосереднє сусідство земельних ділянок (полів) з житловою забудовою  при обробці призводить до забруднення   території житлової забудови, що негативно впливає на умови проживання людей та їх самопочуття. 

На даний час в Україні поводження з пестицидами та агрохімікатами регламентовано законами України «Про пестициди та агрохімікати», «Про захист рослин», Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених  до використання в Україні і доповненнями до нього, ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України».

Відповідно до вищезазначених законодавчих актів, діють наступні вимоги до суб’єктів господарювання,  які використовують пестициди.

Всі роботи з пестицидами слід проводити  після проходження спеціальної підготовки та отримання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням та застосуванням пестицидів.

Обприскування пестицидами сільгоспкультур проводити в суворій відповідності з  «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання  в Україні».

Перед проведенням обробок об’єктів, розташованих у межах або поблизу населених пунктів,  у радіусі  200 м від меж ділянок  необхідно встановити попереджувальні знаки  «Обережно! Застосовано пестициди!» та не менше ніж за 3 доби до початку проведення хімічних обробок  оповістити  людей про майбутні роботи і строки, протягом яких забороняється перебування людей в даній зоні. Інформацію необхідно доводити за допомогою засобів масової інформації (радіо, преса), інформуванням районної адміністрації, сільських рад, асоціацій фермерів, бджолярів та інших, розміщенням об’яв у суміжних населених пунктах у місцях масового доступу населення (дошках об’яв, автобусних зупинках, біля магазинів і т.п.).

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10:00) і вечірні (18:00-20:00) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 0С.

Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне). Застосування гербіцидів із поливною водою шляхом дощування (гербігація) допускається при швидкості вітру до 4 м/с.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м,  при штанговому і гербігації дощуванням – 300 м. При  застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури, обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту.

При  застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно суворо витримувати визначені ДСП 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України»  санітарно-захисні зони від ділянок авіахімічних обробок до інших об’єктів (населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, джерел  водопостачання, тощо). За три доби до початку проведення авіаційних обробок замовник робіт повинен здійснити запобіжні заходи  згідно з вимогами ДСП 382-96.

Забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами усіх груп токсичності з метою боротьби із шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур лісових та інших земель, які розташовані ближче:

  • 5 км від місця постійного розташування медоносних пасік;
  • 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників та інших);
  •  1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, що вживають без термічної обробки (цибулі на перо, селера, кріп, огірки, помідори, суниця, малина тощо), садів, виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт.

Крім того, відповідно до «Інструкції щодо проведення та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» профілактика отруєнь бджіл базується на беззаперечному дотриманні вимог ст. 30 Закону України «Про бджільництво», суворому дотриманні регламентації застосування в навколишньому середовищі токсичних для бджіл речовин.

Власників пасік оповіщають за три доби до хімобробок з зазначенням застосованого отрутохімікату, місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки із повідомленням часу ізоляції бджіл.

Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

До того ж, згідно з ст. 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблювальних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату

Вищевказані правила, інструкції  є частиною санітарного законодавства та обов’язкові для дотримання всіма підприємствами, установами та особами, що проводять будь-які дії з пестицидами. Порушення цих правил тягне за собою цивільно-правову, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно чинного Законодавства.