Як попередити захворюваність на ботулізм

  • 515

 

      Як попередити захворюваність на ботулізм

 

   В  Хмельницькій області на ботулізм в 2017 році захворіло 11 осіб, протягом поточного  2018 року  уже зареєстровано 7 випадків даного захворювання.

    І тому ми хочемо ще раз нагадати про ті заходи, які слід виконувати для того, щоб попередити  ботулізм.

   Ботулізм – харчове отруєння, яке характеризується важким токсичним ураженням центральної нервової системи, летальність від якого сягає 20 відсотків.
Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище, спори довгий час зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Сам токсин стійкий до температури. Спори ботулізму гинуть тільки при досягненні температури 120 і більше градусів . Оптимальна температура для утворення токсину 20-25º С, тобто кімнатна температура, при якій, спори проростають, бактерії розмножуються і виробляють токсин. Як відомо, домашні консерви виготовляються з недостатнім режимом стерилізації, а при порушенні ще й умов зберігання стають причиною такого важкого захворювання.
   Причиною виникнення ботулізму можуть стати не лише консерви з м’яса, грибів, овочів та фруктів, а й копченості, солена та в’ялена продукція, яка виготовляється, в домашніх умовах. На жаль за останні роки збільшилась кількість випадків, пов’язаних із вживанням риби власного посолу. Тому, тільки після вживання «такої» продукції виникає захворювання. Токсин, який попадає з їжею в організм людини не руйнується ні в шлунку, ні в кишківнику. По силі своєї дії отрута, що виробляється токсином найсильніша, що є у природі.
   Єдиний та надійний засіб уберегти себе від захворювання – це піддати термічній обробці консерви перед вживанням, або відмовитись від споживання продукту, що викликає у Вас сумніви.
Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.
   Частіше консерви та інші продукти в яких є збудник ботулізму не змінюють зовнішнього вигляду, смаку і запаху.
   Тому, щоб уникнути отруєння ще раз нагадуємо основні вимоги, які повинне дотримуватись населення при виготовленні консервів в домашніх умовах :
- ретельно обробляти тару та сировину для виготовлення консервів (мити, ошпарювати, кип’ятити);
- при домашньому консервуванні використовувати автоклав, коли досягається температура 120ºС і більше, при якій ботулотоксин гине;
- ні в якому разі не вживати консервів, які мають ознаки «бомбажу» (тобто здуття ), або які викликають сумніви щодо їх якості, по зовнішньому вигляду, консистенції, запаху та смаку;
- перед вживанням консервів ретельно їх просмажувати або кип’ятити
протягом 15-20 хв., і вживати в той же день;
- зберігати домашні консерви необхідно на холоді при температурі від 0 до + 3ºС;
- при консервуванні овочів і фруктів їх необхідно ретельно мити під проточною водою. Овочі та фрукти повинні бути доброякісними, без ознак порчі та гнилі. Для їх приготування необхідно обов’язково додавати лимонну або оцтову кислоту, сіль і цукор.    Тобто ті спеції, які створюють середовище, яке не дає змоги вижити мікробам ботулізму;
- ні в якому разі не купувати на ринках та місцях продажу консерви, гриби, солену, копчену, в’ялену рибу, які виготовлені приватними особами в домашніх умовах.
   Звертаємо Вашу увагу, що проварювання або прожарювання консервів домашнього виготовлення перед вживанням не менше 30 хвилин - основний спосіб профілактики ботулізму.
Не дивлячись на перестороги, якщо Вам не вдалося уникнути отруєння, - Ви повинні знати, що час від моменту вживання неякісного продукту до клінічних проявів ботулізму складає від шести годин до однієї доби, а частіше він коливається від 8 до 12 годин. Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.
   Тому, після перших проявів захворювання слід негайно звернутись за медичною допомогою і ні в якому разі не затягувати цей період, оскільки основною причиною смертельних випадків є запізніле звернення хворих за медичною допомогою, коли захворювання переходить в важку ступінь. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
   Перенесене захворювання не залишає імунітету до ботулізму.

 

 

 

                                      Кам’янець-Подільське міськрайонне управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Хмельницькій області