Захист бджіл при обробках пестицидами медоносних культур

  • 606

 

В умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському і лісовому господарстві все гострішою стає проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь. 

Неконтрольоване застосування пестицидів, особливо на медоносних культурах, призводить до масової загибелі бджіл та інших корисних комах, які є запилювачами цих культур.

Мед, отриманий з обробленої пестицидами культури, містить їх залишки, що знижує харчові та лікувальні властивості цього цінного продукту. Такий мед є джерелом отруєння бджолиного розплоду, що також негативно впливає на життєздатність та продуктивність бджолосімей і пасіки в цілому. Масова загибель бджіл може призвести до зникнення багатьох видів рослин, у тому числі сільськогосподарських, оскільки майже 80% з них запилюють медоносні бджоли.

Найнебезпечніші для комах комбіновані пестициди. Тому для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на бджіл, людину і навколишнє середовище сільськогосподарські підприємства повинні суворо дотримуватись правил техніки безпеки при роботі з ними. Асортимент пестицидів, засоби, сфера застосування, норми, кратність обробок повинні відповідати “Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених для використання в Україні”, доповненням до “Переліку” та інструкціям з безпечного застосування пестицидів, які затверджені постановами Міністерства охорони здоров’я та Мінприроди.

Фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно ст.37 Закону України “Про бджільництво”, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. У період проведення робіт у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

З метою недопущення випадків отруєння бджіл під час обробки сільськогосподарських культур Староушицька селищна рада інформує щодо наявності інформаційного продукту «Гранд експерт», що являє собою систему моніторингу процесу хімічної обробки рослин та дозволяє миттєво і безкоштовно оповістити бджолярів про планову обробку рослин засобами захисту. Інформування відбувається у вигляді SМS-повідомлень бджолярам у радіусі 10 км від оброблювальних ділянок. Інформація про планову хімічну обробку, що вказується аграріями на сайті, відповідно до законодавства України автоматично дублюється в друкованому вигляді в щоденному «Всеукраїнському бюлетні планових обробок рослин». Щоб вчасно отримати наявну інформацію пасічникам необхідно лише пройти реєстрацію на сайті, вказавши і підтвердивши свій номер мобільного телефону в даній програмі за посиланням https://grand.ехреrt