З 24 – 25 березня у відкритому офісі «БПП «Солідарність» відбувся семінар для голів ОТГ «Основи місцевого розвитку в об’єднаних територіальних громадах»

  • 663

 

У семінарі взяли участь голови ОТГ з усіх регіонів України, також в ньому взяв участь голова Староушицької ОТГ Анатолій Тимчук. Семінар організований у партнерстві з проектом «Школа Мерів».

 Учасники отримали  чимало корисної інформації для розвитку їхніх громад. За ці два дні отримали від фахівців необхідну інформацію по розбудові  громад. Крім того була можливість поспілкуватися один з одним, обмінятися досвідом. Керівник Секретаріату партії, народний депутат України Максим Саврасов під час презентації програми семінару  зазначив, що реформа децентралізації зараз перебуває у найбільш відповідальній фазі. «Вже створено кістяк громад, тобто ця реформа запрацювала і багато чого зроблено. Від ефективності роботи ОТГ, від ефективності використання тих повноважень, які передані з центру до громад, буде залежати, як буде просуватися ця реформа»,- сказав М.Саврасов.

На семінарі виступив провідний національний експерт з децентралізації, співавтор законодавчої бази реформи Анатолій Ткачук, який розповів про нові можливості для розвитку ОТГ. «Ми маємо на сьогодні понад 700 утворених ОТГ. Багато це чи мало? Це дуже багато, оскільки добровільне об’єднання в європейських країнах тривало 10-20 років і вони не виходили навіть на 10-15%, і вже потім ухвалювали рішення про адміністративне об’єднання. Тобто Україна тут показала те, що не показала жодна країна Європи- ми зробили перший етап об’єднання достатньо швидко і енергійно»,- сказав А.Ткачук.

Фото без опису      Фото без опису

Про законодавче регулювання діяльності ОТГ розповіли народний депутат від БПП Олександр Дехтярчук та експерт з питань місцевого самоврядування та децентралізації, співзасновник Агенції «Спільні зусилля» Наталія Рохова.

Про комплексне планування розвитку громади розповів радник з питань планування регіонального розвитку програми U-leadwithEurope Василь Кашевський.

Експерт інституту громадянського суспільства Маркіян Дацишин розповів, де шукати додаткові ресурси для розвитку громади.

Експерт з питань місцевого розвитку, засновник та керівник «Школи Мерів» Руслан Рохов поінформував про необхідність узгодження інтересів громади, бізнесу та влади як запоруку успішного розвитку громади.

Також присутні багато нового дізналися про залучення коштів з Державного фонду регіонального розвитку і про відповідні проекти. Для керівників ОТГ ці 2 дні були цікаві. Багато було запитань і дискусій. Всі погодились із тим, що необхідно продовжити проводити подібні семінари, у тому числі із залученням не тільки керівників ОТГ, а й профільних фахівців з громад.

Фото без опису                  Фото без опису

Фото без опису