Ресурси позитивного батьківства: як стабілізувати себе та попередити емоційне вигорання

  • 232

Ресурси позитивного батьківства: як стабілізувати себе та попередити емоційне вигорання

 

Коли у сім’ї народжується дитина, турбота батьків про себе відходить на другий план. Часто батьківство є не таким, яким його зображують на картинках чи в рекламах, веселим, радісним, безтурботним… Батьки починають стикатись з реаліями життя із дитиною, коли дитина вередує, не спить, часто хворіє та інші проблеми. Цей перелік може продовжити кожен із батьків який виховує дітей.

Про складнощі батьківства не прийнято говорити і, тим більше, – ділитись суперечливими відчуттями, мовби визнаючи, що батьківство – не завжди любов, радість чи гордість за досягнення дитини… що від нього теж можна втомитися. Ці відчуття багато пов’язані із тим що нам рекламують, що нам показують на картинках, що нам кажуть наші батьки та суспільство, яке звикло осуджувати, мовби як так, ти що дитину свою не любиш…

Відчути спустошення, сум, роздратування… Також не прийнято говорити і про емоційне вигорання батьків.

Емоційне вигорання – це зміни у поведінці людини внаслідок емоційного виснаження. Воно небезпечне тим, що людина втрачає чутливість до того, що відбувається з нею й довкола. Вона ніби замикається у собі і виходить назовні, лише коли треба щось терміново зробити. І часто діє автоматично: вийшла – зробила – зайшла.

Діти у такі моменти також відчувають емоційну відстороненість значущих для них дорослих і намагаються всіма способами змусити їх «вийти» з такого стану, застосовуючи, в тому числі, небажану батьками поведінку (вередування, суперечки, істерики тощо). Відтак емоційний стан батьків лише погіршується.

Ознаки емоційного вигорання

1. Розсіяність. Зрозуміло, що будь-яка людина, а особливо батьки, через простійну зайнятість не можуть тримати в голові значної кількості інформації. Але якщо розсіяність стає щоденною нормою, це свідчить про настання емоційного вигорання. В такому стані людина може губити речі, забувати, що хотіла зробити або сказати. Чим раніше вона усвідомить причину такої забудькуватості, тим швидше зможете собі допомогти.

2. Зриви на дитині та партнері (-ці). Людина стає більш дратівливою, ніж зазвичай̆. Кричить на дитину, а потім шкодує про це, розуміючи, що в цьому не було потреби. Члени сім’ї, інші близькі люди зазвичай помічають / відчувають на собі часті зміни її настрою.

3. Постійне відчуття втоми та виснаження. На питання про самопочуття людина завжди відповідає, що втомилася. Наприкінці дня з останніх сил добирається до ліжка, а вранці так само відчуває себе виснаженою.

4. Виконання домашніх обов’язків відходить на другий план. Наприклад, раніше обід міг складатися з трьох страв, а тепер замість різноманітної домашньої їжі членам родини пропонується взяти щось у холодильнику. Якщо донедавна хтось із батьків міг пів дня грати з дітьми, то тепер насилу витримує навіть десять хвилин.

5. Уникнення контактів та збереження емоцій. Людина, що зазвичай була емоційно відкритою, тепер намагаєтеся уникати спілкування. Знаходить привід не піти, куди треба. Відмовляється відвідувати заходи. Очікувані раніше зустрічі не приносять задоволення і втомлюють.

Як впоратись із емоційним вигоранням?  До вашої уваги презентуємо буклет, який містить практичні поради для батьків про турботу про себе. Батьки знайдуть доступну інформацію, про те, що таке емоційне вигорання та як його попередити.

Буклет розроблено в межах проєкту, що реалізується Всеукраїнським громадським центром «Волонтер» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

В статті використано матеріли https://www.unicef.org/ukraine/reports

БРОШУРА РЕСУРСИ ПОЗИТИВНОГО БАТЬКІВСТВА: як стабілізувати себе та попередити емоційне вигорання

Інші статті

Всі статті