ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ!

  • 376

Фото без опису

Основні моменти списання заборгованості по єдиному соціальному внеску

            Кам’янець-Подільська ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області інформує, що Законом України від 04.12.2020 р. № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі - Закон № 1072), який набрав чинності 10 грудня 2020 року (опублікований у виданні «Голос України» 09.12.2020 р.) передбачено можливість списання заборгованості по єдиному соціальному внеску. 

Право на списання заборгованості по єдиному соціальному внеску мають фізичні особи – підприємці  (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Списання сум заборгованості з єдиного внеску можливе при виконанні таких умов:

-  відсутність у суб’єкта звернення доходу (прибутку) від його діяльності з 01.01.2017 до 01.12.2020 року;

-  подання до 01.03.2021 року державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи фізичної особи-підприємця заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності (якщо така заява не була подана раніше); для  осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, або у періоді з 01.01.2017 року до дати подання заяви провадили таку діяльність - до податкового органу заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску (якщо така заява не була подана раніше);

-  подання до 01.03.2021 року до податкового органу звітності з єдиного внеску за період з 01.01.2017 р. до 01.12.2020 року.

Для проведення списання зазначеним категоріям суб’єктів господарювання необхідно до 1 березня 2021 року звернутися до податкового органу з відповідною заявою.

Списання заборгованості щодо недоїмки зі сплати єдиного внеску, несплаченої станом на 01.12.2020 року здійснюватиметься за період з 01.01.2017 до 01.12.2020 у загальному порядку згідно з вимогами Податкового кодексу України.

 

Кам’янець-Подільська ДПІ

ГУ ДПС у Хмельницькій області

 

#Новації_РРО: хто звільняється від використання реєстраторів розрахункових операцій до 01 січня 2022 року

18.01.2021 Фото без опису

Головне управління ДПС у Хмельницькій області нагадує, що з  1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються фізичними особами – підприємцями, платниками єдиного податку другої - четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1  січня податкового (звітного) року (1 320000 грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Для вищезазначених видів діяльності застосування РРО є обов’язковим.

При цьому, відповідно до статті 9 Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (із змінами) передбачено, що РРО/ПРРО не застосовується у разі здійснення розрахунків за надані платні послуги у сфері охорони здоров'я у безготівковій формі (з рахунку на рахунок), через банківські установи,  та виключно через сервіси переказу коштів або за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування. Так, у разі отримання сімейним лікарем, який зареєстрований приватним підприємцем, коштів на власний рахунок, застосування РРО не потрібне.

Крім того, якщо місце проживання фізичної особи-підприємця є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України фізична особа – підприємець має подати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, повідомивши про місце проживання як про об’єкт оподаткування, після чого на такий об’єкт може бути зареєстрований РРО та/або програмне РРО.

Новації_ПРРО: порядок і терміни реєстрації програмних РРО

19.01.2021 Фото без опису

Головне управління ДПС у Хмельницькій області нагадує, що під час реєстрації кожному ПРРО фіскальним сервером ДПС (далі – фіскальний сервер) автоматично формується та присвоюється фіскальний номер.

Фіскальний номер ПРРО становить унікальний числовий порядковий номер реєстраційного запису в Реєстрі ПРРО, відповідно до алгоритму його формування.

Фіскальний номер ПРРО не змінюється у разі перереєстрації ПРРО, внесенні змін у дані про ПРРО і зберігається за ПРРО до дати скасування його реєстрації.

Для реєстрації ПРРО складається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО (далі – реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО) (J/F 1316602) (додаток 1 до Порядку № 317). Реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів подається до фіскального сервера засобами Електронного кабінету (портального рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (API)) або засобами телекомунікацій.

Фіскальним сервером здійснюється автоматизована обробка реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, за результатами якої ПРРО реєструється або формується відмова в реєстрації ПРРО. Про результати обробки реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, суб’єкту господарювання надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій:

- у день отримання реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО, надійшла не пізніше 16.00 робочого (операційного дня);

- не пізніше наступного робочого дня, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО надійшла після 16.00 робочого (операційного дня).

Така інформація направляється у вигляді першої квитанції або першої та другої квитанцій згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами.

Онлайн навчання: на офіційному порталі ДПС опубліковано відеоуроки про те як користуватися електронними сервісами

14.01.2021 Фото без опису

Головне управління ДПС у Чернівецькій області повідомляє, що для допомоги платникам податків Державна податкова служба на офіційному порталі ДПС опублікувала серію відеоуроків, в яких роз’яснено як правильно користуватися електронними сервісами, зокрема як подавати звітність та направляти листи :

Звертаємо увагу, щоб подати декларацію  через Електронний кабінет платникам податків необхідно мати електронний підпис.

У зв’язку з оголошеним в Україні карантином з метою запобігання поширення вірусу COVID-19 закликаємо платників користуватися електронними сервісами від Державної податкової служби.

Детальніше відеоуроки за посиланням:

Заповнення декларації про майновий стан і доходи https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html

Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6124.html

Листування з ДПС за допомогою Електронного кабінету

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6094.html

Оформлення запиту щодо отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6067.html

Складання податкової декларація платника єдиного податку

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6018.html

Подання заяви про надання довідки про відсутність заборгованості

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6153.html

 

До уваги суб’єктів господарювання, що надають послуги у сфері охорони здоров’я

14.01.2021 Фото без опису

Податковим кодексом України від 02.12.2010 № 2755-VI (із змінами) визначено, що з 1 січня 2021 при проведенні розрахункових операцій за надані платні послуги у сфері охорони здоров'я застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) є обов’язковим.

У той же час, статтею 9 Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (із змінами) передбачено, що РРО/ПРРО не застосовується у разі здійснення розрахунків за надані платні послуги у сфері охорони здоров'я у безготівковій формі (з рахунку на рахунок), через банківські установи,  та виключно через сервіси переказу коштів або за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування.

Так, зокрема, у разі отримання сімейним лікарем, який зареєстрований приватним підприємцем, коштів на власний рахунок, застосування РРО не потрібне. 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Податківці опублікували номера телефонів для попереднього запису до ЦОПів

13.01.2021 Фото без опису

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що на період карантину для роботи з платниками у ЦОПах встановлені обмеження і наполегливо пропонують утримуватися від їх відвідування без нагальної потреби. Також рекомендують використовувати всі можливості електронних сервісів, що розміщені на офіційному веб-порталі Державної податкової служби https://tax.gov.ua/.

Якщо ж причина звернення невідкладна і потребує обов’язкового відвідування ЦОП, необхідно здійснити попередній запис за телефоном та при відвідуванні дотримуватись рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України щодо зменшення впливу та передачі гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Контакти усіх ЦОПів ДПС розміщено у відкритій частині Електронного кабінету (розділ «Прес-центр» https://cabinet.tax.gov.ua/contacts) та у банері «Центри обслуговування» на вебпорталі ДПС.

Зокрема, попередній запис для відвідування ЦОПу Чернівецької ДПІ ГУ ДПС у Чернівецькій області здійснюється за наступними номерами телефонів:

Видача картки платника податків (0372) 54-56-99;

Видача відомостей з ДРФО про доходи (0372) 54-56-99;

Видача/переоформлення ліцензій (0372) 51-26-56;

Реєстрація платника єдиного податку та надання витягу з реєстру платників єдиного податку(0372) 54-56-53;

Довідка про доходи ФОП (згідно поданих декларацій) (0372) 54-56-53;

Реєстрація РРО (0372) 54-21-37;

Проведення звірки по сплаті податків (0372) 54-56-39 або  (0372) 54-56-61;

Подання звітності (0372) 54-56-68.

Просимо із розумінням ставитись до ситуації, приносимо вибачення за можливі незручності.

Публікації:

ВАЖЛИВО ЗНАТИ: режим роботи центрів обслуговування платників на період посиленого карантину : https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/448105.html

Податківці наголошують про дистанційну комунікацію під час карантину https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/447910.html

ВАЖЛИВО ЗНАТИ: режим роботи центрів обслуговування платників на період посиленого карантину

13.01.2021 Фото без опису

Центри обслуговування платників працюють з 8 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв. (у п’ятницю з 8 год. 00 хв. до 15 год. 45 хв.) з обідньою перервою з 12 год. 00 хв. до 12 год. 45 хв., та з технічними перервами для санітарної обробки та провітрювання кожні дві години на 10 – 15 хв. Напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи скорочується на одну годину.

Державна податкова служба України рекомендує платникам утриматися від відвідування центрів обслуговування платників без нагальної потреби. Особливо, якщо проблему, з якою платник збирається звернутися до ЦОП, можна вирішити дистанційно (онлайн або поштою).

За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету платники податків мають можливість надіслати лист (запит, звернення тощо) до відповідного органу ДПС у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Електронний кабінет працює постійно (24 години на дату кожного календарного дня), крім часу, необхідного для його технічного обслуговування.

Прийом всієї вхідної кореспонденції, у тому числі заяв на отримання послуг, здійснюється виключно через скриньки для кореспонденції, режим листування в Електронному кабінеті у форматі pdf (обмеження 2 МБ)  або поштою.

Якщо ж причина звернення невідкладна і потребує обов’язкового відвідування ЦОП, просимо платників здійснити попередній запис за телефоном відповідного ЦОП та при відвідуванні дотримуватись рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України щодо зменшення впливу та передачі гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Контакти центрів обслуговування платників розміщено у відкритій частині Електронного кабінету (розділ «Прес-центр»), та у банері «Центри обслуговування» на вебпорталі ДПС.

Просимо із розумінням ставитись до ситуації, приносимо вибачення за можливі незручності.

Довідково.

Обмежувальні заходи встановлено відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

о уваги фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої групи!

31.12.2020 Фото без опису

Фізичні особи - підприємці – платники єдиного податку першої групи за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року звільнені від сплати єдиного податку (крім випадків порушення такими платниками встановлених главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України умов застосування першої групи платників єдиного податку).

Тобто у вказаних періодах податкові органи не будуть здійснювати нарахування єдиного податку для зареєстрованих фізичних осіб – підприємців -  платників єдиного податку першої групи.

При цьому ставки єдиного податку для першої групи платників єдиного податку, встановлені у порядку, визначеному п. 293.2 ст. 293 ПКУ, за такі періоди не застосовуються (п. 529 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ). 

До уваги фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої – третьої груп!

31.12.2020 Фото без опису

З 1 січня 2021 року згідно з п.296.1 ст. 296 Податкового кодексу України для фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, передбачено ведення обліку у довільній формі шляхом  помісячного відображення отриманих доходів.

Для фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, передбачено ведення обліку у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів та витрат.

При цьому визначено, що облік доходів і витрат може вестися за власним рішенням платників єдиного податку в паперовому та/або електронному вигляді в довільній формі.

Водночас зазначаємо, що за бажанням платники першої – третьої груп єдиного податку можуть продовжувати вести облік доходів у книгах за попередньо  визначеними формами.

Одночасно повідомляємо, що реєстрацію книг у контролюючих органах  з 01.01.2021 на підставі внесених змін наказом Міністерства фінансів України від 26 листопада № 728 «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 579», який зареєстровано в Міністерстві  юстиції  України № 1240/35523 від 11 грудня 2020 року, скасовано.