Вибори по-новому: представники ОТГ Хмельниччини розбиралися у нюансах нового Виборчого кодексу

  • 512

Цьогоріч на Україну чекають місцеві вибори. Вони відбуватимуться за новим Виборчим кодексом, який набрав чинності 1 січня. У Хмельницькому регіональному відділенні Асоціації міст України провели Практикум для представників органів місцевого самоврядування із застосування законодавства на тему: «Місцеві вибори  за новим Виборчим кодексом».

  

Захід організовано Хмельницьким регіональним відділенням Асоціації міст України у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні «ПУЛЬС». Модератором Практикуму став адвокат із багаторічним досвідом, виконавчий директор БО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги», голова Комітету Національної асоціації адвокатів України з питань взаємодії з громадянським суспільством Віталій Місяць.

  

Під час заходу обговорили:

 - Загальний огляд Виборчого кодексу України;

 - Місцеві вибори. Загальні засади. Виборчі системи. Виборчі комісії;

 - Фінансування місцевих виборів;

 - Висування кандидатів та передвиборча агітація;

 - Проведення голосування та визначення результатів місцевих виборів.

Спікер коротко розповів про історію прийнятого Виборчого кодексу. Він зупинився на визначенні поняття «виборів», їх класифікації та нюансах, умовах участі, документах, що підтверджують громадянство та особу, принципах проведення виборів.

Детальніше розповів про новинки, які реалізуватимуться на виборах-2020 вперше.

«За новим Виборчим кодексом вибирати депутатів міських, районних, сільських та селищних рад (з населенням до 90 тисяч осіб) будуть за мажоритарною системою відносної більшості. В одному окрузі зможуть вибрати від двох до чотирьох депутатів, перемагає кандидат, який отримує найбільшу кількість голосів виборців.

Вибори до Верховної ради Криму, обласних і міських рад (більше 90 тисяч жителів) будуть проходити за пропорційною системою з відкритими списками. Спочатку виборець повинен обрати партію, а потім депутата з цієї партії. Мандати отримають місцеві організації партій, який подолали бар'єр у 5%.

На виборах сільських, селищних, міських голів також будуть застосовуватися дві різні виборчі системи, залежно від величини адміністративно-територіальних одиниць:

<> для виборів сільських, селищних, міських голів, а також старост: мажоритарна система відносної більшості з голосуванням в єдиному одномандатному окрузі;

<> для виборів міських голів у містах з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб мажоритарна система абсолютної більшості.

«Обидві системи є добре знайомими виборцям і використовувалися на останніх чергових місцевих виборах в Україні – підкреслив модератор заходу.

Цікаво, що на місцевих виборах депутатів не передбачено самовисування. Список кандидатів у бюлетені партія повинна затвердити на зборах» розповів модератор заходу.

Особа може бути висунута кандидатом на відповідних місцевих виборах лише в одному виборчому окрузі й лише від однієї місцевої організації партії. Організація партії може висунути особу, яка є членом цієї політичної партії, або безпартійного громадянина.

Кожна місцева організація партії формує два типи списків:

1) єдиний виборчий список (обласний, міський чи республіканський в АРК), який не повинен перевищувати кількісний склад депутатів відповідної ради;

2) регіональні виборчі списки у кожному багатомандатному виборчому окрузі (повинен включати не менше п’яти і не більше дванадцяти кандидатів у депутати).

Кожен кандидат, включений до єдиного списку партії, обов’язково має бути віднесений до одного з регіональних виборчих списків. При цьому кандидат не може бути включений до єдиного виборчого списку партії більше ніж один раз, а також – одночасно до двох чи більше різних регіональних виборчих списків.

Обговорили також нюанси, які стосуються документального оформлення волевиявлення громадян, висування та фінансування кандидатів, підрахунок голосів.

Участники практикуму активно ділилися своїм досвідом проведення виборів та задавали спікеру багато уточнюючих питань. Така зацікавленість представників ОМС підкреслює, що обрана тема була дуже актуальною та набуті у ході Практикуму знання фахівці зможуть використовувати у роботі.