Використання агрохімікатів

  • 594

На даний час в Україні поводження з пестицидами та агрохімікатами регламентовано законами України «Про пестициди та агрохімікати», «Про захист рослин», Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених  до використання в Україні і доповненнями до нього, ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України».

Відповідно до вищезазначених законодавчих актів, діють наступні вимоги до суб’єктів господарювання,  які використовують пестициди.

Згідно з ст. 4 Закону України «Про захист рослин» основними вимогами щодо захисту рослин є:

додержання технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, багаторічних і лісових насаджень, дерев, чагарників;

екологічне та економічне обгрунтування доцільності захисту рослин від шкідливих організмів;

суворе додержання регламентів зберігання, транспортування, торгівлі та застосування засобів захисту рослин;

збереження корисної флори і фауни;

недопущення пошкодження рослин, погіршення їх стану та забруднення продуктів рослинного походження і довкілля засобами захисту рослин.

Використання пестицидів в окремих галузях народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і городах, в закладах охорони здоров’я та побуті, а також продаж їх населення повинно здійснюватись тільки у відповідності з «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» і доповненнями до нього.

                Відповідно до ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» адміністрація господарства сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, а також про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Інформацію необхідно доводити за допомогою засобів масової інформації (радіо, преса), інформуванням місцевих адміністрацій, сільських рад, асоціацій фермерів, бджолярів та інших, розміщення об’яв у суміжних населених пунктах у місцях масового доступу населення (дошках об’яв, автобусних зупинках, біля магазинів і т.п.).

                Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10:00) і вечірні (18:00-20:00) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 0С.

                При  застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно суворо витримувати визначені ДСП 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України»  санітарно-захисні зони від ділянок авіахімічних обробок до інших об’єктів ( населених пункті, тваринницьких і птахоферм, джерел  водопостачання, тощо). За три доби до початку проведення авіаційних обробок замовник робіт повинен здійснити заробіжні заходи  згідно з вимогами ДСП 382-96.

                Забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами усіх груп токсичності з метою боротьби із шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур лісових та інших земель, які розташовані ближче: 5 км від місця постійного розташування медоносних пасік; 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників та інших) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, що вживають без термічної обробки (цибулі на перо, селера, кріп, огірки, помідори, суниця, малина тощо), сади, виноградники та місць проведення сільськогосподарських робіт.

                Відповідно до «Інструкції щодо проведення та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» профілактика отруєнь бджіл базується на беззаперечному дотриманні вимог вимог ст. 30 Закону України «Про бджільництво», суворому дотриманні регламентації застосування в навколишньому середовищі токсичних для бджіл речовин.

                Власників пасік оповіщають за три доби до хімобробок з зазначенням застосованого отрутохімікату, місця ( у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки із повідомленням часу ізоляції бджіл.

                Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

До того, згідно з ст. 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблювальних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Зважаючи на вищевикладене, рекомендуємо, у межах наданих повноважень, вжити вичерпаних заходів щодо забезпечення організації дотримання основних вимог чинного природоохоронного та санітарного законодавства України, під час проведення робіт із пестицидами і агрохімікатами.

 

В. о. начальника  відділу                                                               Н.Лісевич