5 грудня в Києві відбувся ІІІ Форум місцевого самоврядування

  • 529

Фото без опису

Делегація Хмельниччини взяла участь у ІІІ Форумі місцевого самоврядування

5 грудня в Києві відбувся ІІІ Форум місцевого самоврядування. Він вже традиційно є заходом, на якому підбивають підсумки просування реформи децентралізації та накреслюють дорожню карту майбутніх змін. У Форумі взяли участь Президент, голови Уряду та Парламенту, представники місцевого самоврядування, керівники органів виконавчої влади усіх рівнів, представники донорських та міжнародних структур.

Від обласної державної адміністрації до складу делегації Хмельниччини, що взяла участь в Форумі, увійшла заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина.

Ключовий меседж ІІІ Форуму місцевого самоврядування - реформа децентралізації вступила у завершальну фазу, і тому уже в найближчі 2 роки на карті держави не має залишитися "білих плям". На цьому наголошували у свої виступах і Президент Петро Порошенко, і Прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Так, Глава держави зазначив, що попри те, що у впроваджені децентралізації зроблено багато, зупинятися на досягнутому не можна. Він нагадав, що трохи менше місяця тому на Раді регіонально розвитку поставив регіональним лідерам завдання розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити і прийняти їх на рівні громад.

«Кожна територія повинна визначити свої переваги і пріоритети, на основі яких на ваших дорожніх картах і з’являться першочергові об’єкти – маркери розвитку», - наголосив Президент та підкреслив, що наявність таких перспективних планів із затвердженими громадою проектами і механізмами фінансування в рази підвищить інвестиційні перспективи територій.

«Маємо чітко бачити горизонти реформи. 2020 рік - ключовий. На Раді регіонального розвитку я вже говорив, що 2020 року місцеві вибори мають відбутись вже за умови покриття всієї території України об’єднаними територіальними громадами, тобто на новій територіальній основі», - наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що для цього необхідно продовжити максимальне стимулювання подальшого об'єднання та приєднання територіальних громад, зокрема до міст обласного значення. Він наголосив, що у 2019 році мають бути сформовані всі перспективні плани областей з повним покриттям ОТГ всієї території України.

«Станеться це відповідно до бажання людей і перспективних планів, затверджених обласними радами. Маємо завершити ключовий етап реформи, щоб усі громадяни України мали рівний доступ до якісних послуг – в освіті, медицині, соціальній сфері», - підсумував Глава держави.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман також висловив думку, до 2020 року процес формування об’єднаних громад потрібно завершити, аби перейти до етапу незмінності децентралізації та впровадження якісних стратегій розвитку регіонів, направлених на примноження передусім економічного потенціалу і підвищення стандартів життя людей.

Він звернув увагу, що громади відчувають зміну парадигми від «освоєння коштів» до «отримання фінансових інструментів». Але нерідкою є проблема з об’єктом інвестування. В містах і селищах з’являються «туї і фонтанчики», а поряд – занедбані котельні, розбиті дороги і неутеплені школи та дитячі садочкі.

«Тож є необхідність формування цілісних стратегій, які дають можливість напрацьовувати конкретні плани дій і втілювати їх», - сказав Володимир Гройсман.

Серед прикладів такої стратегії Глава Уряду нагадав урядову політику оновлення і будівництва доріг. «В 2016 році я оголосив, що будемо будувати дороги. І почали з того, що поставили на ноги систему «Укравтодору», напрацювали стратегію-2018-2022 про поєднання обласних центрів якісними шляхами, - сказав Володимир Гройсман. – Реалізація стратегії, цільове акумулювання ресурсу врешті-решт впливатиме на розвиток усієї економіки через покращення інфраструктури, якості життя».

Так само, впевнений Глава Уряду, працюватиме і стратегія енергоефективності та багато інших стратегій, які потрібно реалізовувати як на центральному, так і на місцевому рівні – у чіткій скоординованості і орієнтації на результат.

«І, в контексті реформи децентралізації, до 2020 року нам треба завершити об’єднання громад, створити якісну територіальну основу, закріпити в Конституції незмінність реформи. А далі – змінювати якість життя, вкладати ресурси в розвиток людського капіталу», - сказав Володимир Гройсман.

Знаково, що високу оцінку реформи децентралізації висловили іноземні спікери, що брали участь у форумі. Так, голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі висловив подяку висловити подяку від керівництва Євросоюзу Президенту, Уряду та Парламенту України за увагу до реформи децентралізації, від якої виграли мільйони українців.

"Ми чуємо про це в усіх регіонах України. Я знаю, що ви змогли впровадити цю реформу у найскладніших умовах, під час війни. Але я також знаю, що без лідерів місцевого самоврядування ця реформа ніколи б не пройшла, відтак я хочу подякувати також і їм. Євросоюз вітає усі пропозиції України прийняти нове законодавство, яке стосується покращення послуг на рівні місцевого самоврядування. Ви знаєте, що ЄС ділиться власним досвідом з Україною через програму «U-LEAD з Європою». Ми прийняли рішення продовжити діяльність Програми і після 2019 року». - зазначив пан Мінгареллі.

Заступник голови Місії США в Україні Памела Тремонт зауважила, що дослідження доводять, що українцям загалом подобається децентралізації і вони мають велику довіру до нової місцевої влади. Під час недавніх поїздок Україною посол США в Україні Марі Йованович на власні очі побачила, як в об’єднаних громадах змінюється на краще життя людей. Памела ТРемонт наголосила, що Сполученим Штатам найважливіше те, що децентралізація є можливістю для людей жити так, як вони хочуть, створюючи процвітання на місцях, та подякувала усім за роботу і за будівництво гідного життя для нових поколінь.