ОБЕРЕЖНО, БОТУЛІЗМ
ОБЕРЕЖНО, БОТУЛІЗМ
В Україні фіксується зростання захворюваності на ботулізм. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, протягом поточного періоду 2025 року в різних областях на ботулізм захворіло 25 людей, з них 15 випадків зафіксовано вже у квітні. Не оминула ця підступна хвороба в цьому році і Хмельниччину. Три з 4-х отруєнь спіткали жительок з Хмельницького району на цьому тижні. Дві жінки (віком 30 та 69 років з однієї сім’ї) та ще одна жінка (віком 53 роки) поступили у важкому стані у відділення анестезіології та інтенсивної терапії на третій день після вживання м'ясного консервованого домашнього паштету (в першому випадку) та копченої риби, придбаної на ринку (в іншому випадку). Пацієнтам надається невідкладна спеціалізована допомога, введений протиботулінічний антитоксин.
-
-
- ж таке ботулізм? Це важке харчове отруєння, яке виникає внаслідок споживання продукції, що містить яд (або токсини) бактерії - клостридія ботулінум. Цей яд є одним із найсильніших в природі (за яд гримучої змії він активніший в сотні тисяч раз). Тому смертельна доза для людини дуже мізерна - всього три десятих мікрограма.
-
Які продукти в зоні ризику? На лікарняні ліжка з діагнозом смертельно небезпечного ботулізму вкладають українців, в основному, продукти домашнього виготовлення: ядовита в'ялена, копчена риба та мʼясо, домашні м’ясні, грибні, рибні та овочеві консерви, домашня ковбаса.
Яким чином потрапляє яд до продуктів? Клостридію та її спори можуть містити практично всі харчові продукти, що забруднені грунтом або ж вмістом кишківника тварин, птахів, риб.
Саме спори надзвичайно стійкі до дії хімічних та фізичних факторів: витримують кип'ятіння протягом п'яти годин, тривале висушування, глибоке заморожування, високі концентрації кухонної солі та оцту, спокійно переносять в'ялення, коптіння, стерилізацію в домашніх умовах і гинуть лише через тридцять хвилин автоклавування при температурі сто двадцять градусів Цельсія, яке під силу лише промисловим підприємствам.
Виживши або вцілівши в товщі великого шматка домашньої копченої шинки, ковбаси, в'яленої, соленої риби, або ж під кришкою герметично закритої банки домашніх грибних, рибних, м'ясних або овочевих консервів (тобто, там де нема або дуже мало кисню), клостридія починає розмножуватись та виробляти токсини (або яд).
Чи змінюється при цьому зовнішній вигляд продукту? Найпідступнішим є те, що ані смак, ані запах, ані зовнішній вигляд продукта при цьому не змінюється!
Основні симптоми ботулізму: Захворювання (отруєння) розпочинається гостро. Перші прояви виникають зазвичай протягом 12–36 годин після вживання такої їжі:
- болі в животі, можлива рвота, діарея,
- різко погіршується зір (аж до неможливості читання),
- з’являється «туман» або «сітка» перед очима, можливе двоїння предметів,
- повіки перестають слухатись;
- значна сухість в роті,
- відчуття комка в горлі, порушується ковтання, вимова,
- розлади дихання,
- все це може супроводжувати сильний головний біль, головокружіння.
Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізованої допомоги
та не ввести протиботулінічну сироватку, може наступити смерть від параліча дихальних м’язів.
Тому, при підозрі у себе хоча б кількох із зазначених симптомів слід негайно звертатись до лікаря, акцентуючи увагу на вживанні вищепереліче- них продуктів та появі характерних симптомів.
Як запобігти захворюванню?
- Слід ретельно очищати продукти від грунту (якщо це гриби чи овочі), очищати від вмісту кишківника (якщо це риба чи м’ясо) та належно мити продукти, які готуються для консервування, соління, запікання в домашніх умовах.
- Для перестрахування: готові домашні консерви безпосередньо перед вживанням рекомендується піддати термічній обробці (оскільки яд клостридії руйнується при кип'ятінні, смаженні, тушкуванні під кришкою). Жирні м’ясні консерви обов’язково кип’ятити не менше 20-и-30-и хвилин. Консервацію на зразок зеленого горошку, болгарського перцю можна проварити в кастрюлі у складі супу чи борщу.
- Не варто купувати домашню консервацію, солену, копчену, в’ялену рибну, грибну або м’ясну продукцію в місцях стихійної торгівлі, на ринках, бо ця продукція була виготовлена «чужими руками» в невідомих домашніх чи кустарних умовах.
Поширюйте цю інформацію серед друзів і рідних — це може врятувати життя.
Лікар-гігієніст
Кам’янець-Подільського районного відділу
ДУ «Хмельницький обласний центр
контролю та профілактики хвороб МОЗ України»
Надія Канарчук