«Що таке холера і чим вона небезпечна?»

  • 160

Фото без опису

«Що таке холера і чим вона небезпечна?»

З настанням літньої спеки існує загроза виникнення та поширення захворювань на холеру.

Холера – це гостра кишкова інфекція, яка супроводжується значною діареєю та зневодненням організму.

Хвороба небезпечна тим, що у неї стрімкий розвиток. Через швидке розповсюдження та високу смертність відноситься до найнебезпечніших хвороб в світі, тому що викликає масштабні пандемії з мільйонами жертв.

В Україні захворювання зустрічається рідко, тому мало хто знає про цю хворобу.

Дехто думає, що холера давно пішла в історію, проте епідемії періодично спалахують в різних точках світу.

Перші симптоми холери дуже схожі на кишкові розлади: болі в животі, метеоризм, зміна кольору та консистенції випорожнень, озноб, підвищення температури тіла до 380 С, м’язова слабкість, судоми.

Причиною холери є бактерії холерного вібріона, які проникають в організм з водою та їжею. Бактерії виділяють токсин у тонку кишку людини та викликають рясну діарею та зневоднення організму.

Якщо вчасно не діагностувати хворобу, то нерідко це призводить до летальності.

Сезонність хвороби - це переважно  літо. Спекотні дні сприяють виникненню та розмноженню холерних бактерій.

Тому,саме з метою раннього виявлення та запобігання поширення холери, Камянець-Подільський районний відділ ДУ «ХОЦКПХ МОЗ України», згідно річного плану основних організаційних та санітарно-епідеміологічних заходів у Хмельницькій області, в період з 01.06. по 01.10. включно,  щорічно, проводить дослідження води з відкритих водоймищ міста та району,стічної води з інфекційних стаціонарів та комунікаційної мережі міста на наявність холерних вібріонів (збудників холери).

В свою чергу, лікувальною мережею міста та району, у це й же період, проводяться обстеження хворих з важкими формами гострих кишкових захворювань на холеру.

Вже багато років поспіль у Кам’янець–Подільському регіоні епідситуація щодо холери є відносно спокійною, проте, зважаючи на те, що на даний час в Україні йде повномаштабна війна та зруйновано більшу частину інфраструктури, в поєднанні з літньою спекою  підвищує ризик виникнення інфекційних захворювань. в тому числі і холери.

Щоб уникнути холери,потрібно дотримуватись простих правил:

 - дотримуватись гігієни рук;

 - для пиття використовувати лише очищену, кипячену, або бутильовану воду;

 - дотримуватись технології приготування їжі;

 - відмовитись від вуличної їжі, морепродуктів;

 - виключити доступ комах до продуктів.

При перших ознаках кишкових розладів обовязково звертайтесь до лікаря!

 

 

Будьте здорові! Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

 

Помічник  лікаря-епідеміолога                   Лілія Миронюк