«Що таке холера і чим вона небезпечна?»
«Що таке холера і чим вона небезпечна?»
З настанням літньої спеки існує загроза виникнення та поширення захворювань на холеру.
Холера – це гостра кишкова інфекція, яка супроводжується значною діареєю та зневодненням організму.
Хвороба небезпечна тим, що у неї стрімкий розвиток. Через швидке розповсюдження та високу смертність відноситься до найнебезпечніших хвороб в світі, тому що викликає масштабні пандемії з мільйонами жертв.
В Україні захворювання зустрічається рідко, тому мало хто знає про цю хворобу.
Дехто думає, що холера давно пішла в історію, проте епідемії періодично спалахують в різних точках світу.
Перші симптоми холери дуже схожі на кишкові розлади: болі в животі, метеоризм, зміна кольору та консистенції випорожнень, озноб, підвищення температури тіла до 380 С, м’язова слабкість, судоми.
Причиною холери є бактерії холерного вібріона, які проникають в організм з водою та їжею. Бактерії виділяють токсин у тонку кишку людини та викликають рясну діарею та зневоднення організму.
Якщо вчасно не діагностувати хворобу, то нерідко це призводить до летальності.
Сезонність хвороби - це переважно літо. Спекотні дні сприяють виникненню та розмноженню холерних бактерій.
Тому,саме з метою раннього виявлення та запобігання поширення холери, Кам’янець-Подільський районний відділ ДУ «ХОЦКПХ МОЗ України», згідно річного плану основних організаційних та санітарно-епідеміологічних заходів у Хмельницькій області, в період з 01.06. по 01.10. включно, щорічно, проводить дослідження води з відкритих водоймищ міста та району,стічної води з інфекційних стаціонарів та комунікаційної мережі міста на наявність холерних вібріонів (збудників холери).
В свою чергу, лікувальною мережею міста та району, у це й же період, проводяться обстеження хворих з важкими формами гострих кишкових захворювань на холеру.
Вже багато років поспіль у Кам’янець–Подільському регіоні епідситуація щодо холери є відносно спокійною, проте, зважаючи на те, що на даний час в Україні йде повномаштабна війна та зруйновано більшу частину інфраструктури, в поєднанні з літньою спекою підвищує ризик виникнення інфекційних захворювань. в тому числі і холери.
Щоб уникнути холери,потрібно дотримуватись простих правил:
- дотримуватись гігієни рук;
- для пиття використовувати лише очищену, кип’ячену, або бутильовану воду;
- дотримуватись технології приготування їжі;
- відмовитись від вуличної їжі, морепродуктів;
- виключити доступ комах до продуктів.
При перших ознаках кишкових розладів обов’язково звертайтесь до лікаря!
Будьте здорові! Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!
Помічник лікаря-епідеміолога Лілія Миронюк