Як не втратити гроші під час продажу товарів в інтернеті – рекомендації кіберполіції

  • 47

Фото без опису

📌 Як не втратити гроші під час продажу товарів в інтернеті – рекомендації кіберполіції

➡️ Зловмисники намагаються привласнити кошти громадян різними способами. Постраждати від дій аферистів в інтернеті можуть не тільки покупці, а й люди, які щось продають онлайн.

▪️ За однією з таких схем шахрай обирає оголошення про продаж товарів, зв'язується з продавцем та підтверджує намір купити товар.

▪️ Далі аферист стверджує, що вже здійснив оплату через службу доставки. Однак, щоб отримати гроші, продавець нібито має перейти за індивідуальним посиланням, надісланим шахраєм та вказати дані банківської карти, зокрема термін дії і CVV-код.

👉 Також зловмисник випитує у продавця залишок коштів на картці та код-підтвердження від банку. Отримавши цю інформацію, шахрай виводить гроші з рахунку жертви.

〽️ Щоб ввести в оману продавців, зловмисники підробляють сайти, роблячи їх візуально схожими на справжні веб-ресурси відомих торгівельних інтернет-майданчиків. На таких фішингових сторінках також може бути форма зворотного зв’язку в чаті або номер телефону, але вони не пов’язані зі справжньою службою підтримки відповідного сервісу.

📍 Як убезпечити себе від шахраїв - рекомендації

☑️ Обговорюйте деталі угоди виключно на платформі торговельного майданчика або використовуючи його додаток. Не погоджуйтеся на спілкування в месенджерах, навіть якщо це видається зручнішим.

☑️ Не вводьте реквізити платіжних карток (CVV-код і термін дії) на незнайомих платформах. Також не передавайте стороннім ці дані в інший спосіб. Якщо вам треба отримати кошти на картку, зазначена інформація відправнику взагалі не потрібна.

☑️ Не повідомляйте стороннім особам інформацію про залишок коштів на рахунках. Також не передавайте нікому коди, які надсилає банк.

👉 Ви можете безкоштовно перевірити сайт онлайн-магазину за допомогою сервісу Ukrainian Interbank Payment Systems Member Association "EMA" CheckMyLink https://check.ema.com.ua

☝️ Окрім цього, здійснюйте самостійну перевірку: почитайте відгуки про продавця та дізнайтеся історію роботи Інтернет-магазину. Уважно перевірте url-адресу сайту та прогляньте інші його сторінки.

➡️ Більше інформації про правила платіжної безпеки в інтернеті можна знайти на за посиланням https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/