Важлива умова для отримання ліків за е-рецептом безоплатно

  • 170

Фото без опису

💊 Важлива умова для отримання ліків за е-рецептом безоплатно

➡️ Українці можуть отримати деякі ліки безоплатно або з невеликою доплатою. Така послуга передбачена державною програмою реімбурсації «Доступні ліки». Це урядова програма, що забезпечує повну або часткову оплату вартості деяких лікарських засобів з бюджетних коштів в межах програми медичних гарантій.

ℹ️ Про це інформує Міністерство охорони здоров’я України.

📲 Електронний рецепт отримують пацієнти на телефон у вигляді звичайного смс. Воно містить номер і код погашення, який потрібно показати в аптеці для отримання лікарських засобів, зокрема й препаратів за програмою «Доступні ліки».

☝️ Отже, телефон потрібно мати з собою завжди: і коли ви йдете на прийом до лікаря, і коли ви отримуєте ліки в аптеці. З телефоном ви отримаєте необхідні препарати швидко і зручно.

Як отримати рецепт на ліки за програмою реімбурсації❓

Щоб отримати рецепт на препарат, необхідно обовʼязково звернутися до лікаря на прийом.

1️⃣ Лікар поінформує щодо можливості отримання ліків за програмою реімбурсації. Під час огляду лікар зареєструє вас в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) та за потреби сформує е-рецепт на необхідні для лікування препарати.

2️⃣ Після цього ви отримаєте смс-повідомлення з номером електронного рецепта та унікальним кодом його погашення.

3️⃣ Обов’язково переконайтеся ще під час прийому, що ви отримали смс із номером і кодом погашення рецепта.

4️⃣ Якщо все гаразд і ви отримали смс, потрібно знайти аптеку, яка відпускає ліки за програмою реімбурсації. Це можна зробити трьома способами: https://moz.gov.ua/.../chi-mozhna-otrimati-recepturni...

5️⃣ Ви можете придбати ліки за електронним рецептом за програмою «Доступні ліки» в аптеці протягом 30 днів (якщо це наркотичні ліки, то протягом 10 днів).

6️⃣ Для того, щоб придбати ліки, достатньо повідомити фармацевту потрібні реквізити з смс – номер рецепта та код погашення.

7️⃣ Фармацевт запропонує наявні в аптеці лікарські засоби, які містять діючу речовину, що призначив вам лікар – так ви зможете обрати ліки з програми.

А якщо ви втратили доступ до старого номеру телефону чи змінили його, необхідно актуалізувати дані, щоби смс-повідомлення завжди коректно надходили на ваш телефон.

Як отримати препарати за програмою «Доступні ліки», якщо ви не маєте телефона❓

1️⃣ Щоб отримати рецепт на препарат, необхідно обовʼязково звернутися до лікаря на прийом.

2️⃣ Під час огляду лікар за потреби зареєструє вас в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Якщо ви не маєте мобільного, лікар зареєструє вас за документами – це один зі способів автентифікації у системі.

3️⃣ Після виписування е-рецепта лікар роздрукує вам інформаційну довідку, яка міститиме код погашення е-рецепта – саме за нею ви можете отримати потрібні вам ліки за програмою «Доступні ліки».

4️⃣ Знайти аптеку, яка відпускає ліки за програмою «Доступні ліки», можна трьома способами: https://moz.gov.ua/.../chi-mozhna-otrimati-recepturni...

5️⃣ Ви можете придбати ліки за електронним рецептом за програмою реімбурсації в аптеці протягом 30 днів (якщо це наркотичні ліки, то протягом 10 днів).

6️⃣ Для того, щоб придбати ліки, достатньо повідомити фармацевту потрібні реквізити з інформаційної довідки.

7️⃣ Фармацевт запропонує вам наявні в аптеці лікарські засоби, які містять діючу речовину, що призначив вам лікар – так ви зможете обрати ліки відповідно до вашого бюджету.