Протидія домашньому насильству

  • 46

Фото без опису

Протидія домашньому насильству

Протидія домашньому насильству є важливим засобом для побудови безпечного та демократичного суспільства.

Законом України від 6 грудня 2017 року № 2227-VІІІ «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу  з цими явищами» доповнено Кримінальний кодекс України (далі – КК України) новими положеннями, в яких передбачено, зокрема, такі склади кримінальних правопорушень, як домашнє насильство, а також внесені відповідні зміни до Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України).  Зокрема, у КК України з’явилась нова ст. 126-1 «Домашнє насильство»; у ст. 91-1 КК України передбачено інститут обмежувальних заходів щодо осіб, які вчинили домашнє насильство; у ч. 1 ст. 67 КК України доповнено перелік обтяжуючих обставин новим пунктом 6-1, відповідно до якого, обставиною, що обтяжує покарання, є вчинення злочину щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах» тощо.

Статтею 126-1 КК України передбачено кримінальну відповідальність за вчинення домашнього насильства, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров`я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Постановою Верховного Суду від 25.02.2021 в справі № 583/3295/19 вказано, що закінченим кримінальне правопорушення вважається з моменту вчинення хоча б однієї із трьох форм насильства (фізичного, психологічного чи економічного) втретє, у результаті чого настав хоча б один із вказаних в законі наслідків. При цьому не має значення, чи було відображено в адміністративному протоколі поліції, в обмежувальному приписі чи в іншому документі факт перших двох актів насильства. Факт документування має значення для доказування систематичності, але не більше ніж інші передбачені законом докази.

Упродовж 2023 року Кам’янець-Подільською окружною прокуратурою скеровано до суду 5 обвинувальних актів за фактами вчинення домашнього насильства, 4 з яких розглянуто судом, кривдників визнано винними та притягнуто до кримінальної відповідальності.

Крім того, окружною прокуратурою упродовж поточного року виявлено та внесено відомості до ЄРДР за фактами вчинення трьох домашніх насильств, у одному з яких особі повідомлено про підозру та з метою попередження подальшого вчинення кримінального правопорушення, на підставі ухвали слідчого судді кривднику заборонено перебувати в місці спільного проживання з особою, яка постраждала від домашнього насильства.