Все, що потрібно знати про ентеровірусну інфекцію.

  • 414

Фото без опису

Все, що потрібно знати про ентеровірусну інфекцію.

 

Ентеровірусна інфекція гостре інфекційне захворювання, небезпека якого полягає на тому, що ентеровіруси вирізняються високою стійкістю в зовнішньому середовищі, здатні зберігати життєздатність у воді поверхневих водоймищ і вологому ґрунті до декількох місяців.

Ентеровірусна хвороба викликається політропними ентеровірусами серед яких нараховується понад 70 типів збудників. Найбільш поширені ЕСНО, Коксакі А і В типи ентеровірусів.

Джерелом інфекції є хворий або носій вірусу, у якого симптоми захворювання не проявлені. Вірус виділяється з носоглотки і кишкового тракту. Механізм передачі – фекально-оральний, аспіраційний (аерозольний). Шляхи передачі – водний, контактно-побутовий, харчовий, повітряно-краплинний. Зазвичай, потрапляючи в організм, вірус шукає слабке місце і вражає його, з часом охоплюючи весь організм. Ентеровірус може спровокувати дуже багато захворювання, в тому числі і вірусний менінгіт.

Збудники ентеровірусної інфекції надзвичайно стійкі в навколишньому середовищі та можуть протягом довгого часу зберігатись в стічних водах, відкритих водоймищах, предметах побуту, продуктах харчування (молочні продукти, овочі, фрукти, ягоди). В холодильнику вірус зберігається декілька тижнів, в замороженому вигляді – місяцями. Проте збудник швидко гине при кип’ятінні, термічній обробці.

Найбільш сприйнятливими до інфекції є діти у віці від 3 до 6-ти років.

Характерні клінічні симптоми – гострий початок захворювання, температура тіла підвищується до 38-40°С і зберігається кілька днів. Хворих турбують головний біль, запаморочення, загальна слабкість. Часто приєднуються нудота, блювота, можливі рідкі випорожнення. Обличчя, склери, слизова оболонка ротоглотки у хворих гіпереміровані. У хворих на 2-3-й день хвороби може з’являється висип – на тлі лихоманки. Локалізується на тулубі, обличчі, кінцівках і стопах. Висип може бути плямистим, плямисто-папульозним, коро-, краснухо-, скарлатиноподібним. Висип на шкірі нерідко поєднується з висипом на слизових оболонках порожнини рота, з кон’юнктивітом, серозним менінгітом.

На тлі загальних клінічних проявів інфекції у хворого з’являються болі у м’язах грудей, живота, спини, кінцівок, обумовлені розвитком запалення м’язів. При локалізації болю в м’язах грудей дихання утруднюється, стає поверхневим. Болі в черевних м’язах можуть привести до постановки помилкового діагнозу, симулюючи картину гострого живота.

Джерелом інфекції може буди як хвора людина так і безсимптомний носій. До речі, безсимптомне носійство відмічається в 80% випадків.

ЩОБ ЗАПОБІГТИ ІНФІКУВАННЮ:

  • дотримуйтеся правил особистої гігієни і вчіть цьому дітей (ретельно мийте руки теплою водою з милом, особливо перед прийомом їжі, після відвідування громадських місць, туалету);
  • своєчасно міняйте постіль, рушники, стежте за чистотою одягу; проводьте регулярне вологе прибирання і провітрюйте приміщення;
  • мийте кухонний посуд гарячою водою з використанням миючих засобів; використовуйте окремий інвентар (ножі, дошки) для сирих і готових продуктів; купайтесь винятково у відведених для цього місцях, при купанні уникайте потрапляння води у рот; вживайте лише свіжі продукти харчування, ретельно вимиті і оброблені гарячою водою фрукти, ягоди, зелень, овочі;
  • пийте кип’ячену або бутильовану воду; при плануванні відпочинку на курортах з’ясуйте епідемічний стан в готелі або на турбазі, особливо якщо ви берете з собою дітей;
  • у період спалахів і епідемій ентеровірусних інфекцій краще уникати перебування в місцях з великим скупченням людей, особливо в закритих приміщеннях;
  • проходьте регулярні медичні огляди, особливо це важливо для людей, які працюють в дитячих колективах, пологових відділеннях та інших закладах охорони здоров’я, в сфері громадського харчування і туризму.

Пам’ятайте, здоровий організм впорається з будь-якими інфекціями, в цьому допоможе правильне харчування, здоровий спосіб життя, прогулянки на свіжому повітрі, активна фізична активність, загартовування і повноцінний сон.

 

Помічник епідеміолога

Кам’янець-Подільського районного відділу

ДУ «Хмельницького ОЦКПХ МОЗ України»                                      Ганна  ТАНАС