На Хмельниччині заборонено виловлювати раків з 15 серпня

  • 154

Фото без опису

❗На Хмельниччині заборонено виловлювати раків з 15 серпня

🚫З 15 серпня до 30 вересня 2023 року на Хмельниччині діятиме заборона на вилов раків. З відповідним наказом Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Хмельницької області можна ознайомитись за посиланням http://surl.li/jxvma

🦞Заборона встановлюється з метою збереження та охорони популяції раків у період їхньої другої линьки. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може тривати від одного до півтора місяця. Причиною линьки раків є ріст та розвиток. Панцир у них надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости, тому процес його скидання є необхідним для розвитку особин. Під час линьки членистоногі скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Линяють раки не у норах, а на відкритому просторі, тому в цей період вони менш всього захищені. Під час линьки раки малорухомі, що робить їх легкою здобиччю для браконьєрів.

⚠За вилов раків під час заборони передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3 332 грн.

🔹Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 раків на водоймах загального користування та 50 – на водоймах, де впроваджене платне рибальство.

❗Забороняється вилов цих членистоногих у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування. Також забороняється вилов раків менших, ніж 10 см.

☎Хмельницький рибоохоронний патруль закликає суворо дотримуватись встановлених норм законодавств. Повідомити про порушення можна за телефоном «гарячої лінії»: (068) 384-98-10.

Інші новини

Всі новини