Покарання за вчинення домашнього насильства

  • 87

Фото без опису

«Покарання за вчинення домашнього насильства»

 

Повномасштабна війна, яка триває в Україні, не зупиняє вчинення правопорушень, які були поширеними в нашій державі й раніше. Це стосується і вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, які набувають поширеного характеру.

Заподіяння особі умисного легкого тілесного ушкодження, відповідно до пункту 1 частини 1 статті 477 Кримінального процесуального кодексу України відноситься до кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення. Відповідно, вказані кримінальні правопорушення може бути закрито під час досудового розслідування чи судового розгляду у випадку відмови потерпілого від обвинувачення на підставі пункту 7 частини 1 статті 284 Кримінального процесуального кодексу України.

Водночас, чинним Кримінальним процесуальним кодексом України не передбачено можливості закриття кримінального провадження на підставі заяви потерпілого про відмову від обвинувачення якщо вищевказане кримінальне правопорушення пов’язане з домашнім насильством.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнім насильством визнається – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Згідно із зазначеним нормативно-правовим актом прокуратура належить до числа суб’єктів, що здійснюють заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, яка поряд з іншим реалізовує повноваження у цій сфері через функцію підтримання публічного обвинувачення.

До прикладу, Чемеровецьким відділом Кам’янець-Подільської окружної прокуратури забезпечено підтримання публічного обвинувачення  у кримінальному провадженні за фактом спричинення умисних легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров’я 28-річним мешканцем місцевої територіальної громади своїй співмешканці.

Так, місцевий житель, будучи неодноразово притягнутий за нанесення умисних легких тілесних ушкоджень, на шлях виправлення не став та у квітні поточного року на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, під час словесного конфлікту зі своєю співмешканкою, завдав потерпілій декілька ударів в область голови та обличчя, в результаті чого вона отримала тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку та синців, що спричинили короткочасний розлад здоров’я.

Під час судового засідання обвинувачений свою вину у вчиненні кримінального правопорушення визнав повністю.

За результатами розгляду кримінального провадження суд, враховуючи особу обвинуваченого, наявність таких обтяжуючих обставин як – вчинення кримінального правопорушення щодо особи, з якою винний перебуває у сімейних або близьких відносинах, а також рецидиву злочинів, визнав його винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2             ст. 125 КК України та частково приєднавши невідбуту частину покарання за попереднім вироком суду, призначив остаточне покарання у виді арешту строком на 2 місяці 10 днів.

Вирок суду набрав законної сили.