У ДПС роз’яснили особливості застосування норм Закону 3050 в частині єдиного податку четвертої групи, плати за землю, МПЗ та ПДФО

  • 150

Фото без опису

У ДПС роз’яснили особливості застосування норм Закону 3050 в частині єдиного податку четвертої групи, плати за землю, МПЗ та ПДФО

Державна податкова служба України продовжує роз’яснення новацій податкового законодавства щодо особливостей звільнення від нарахування та сплати єдиного податку платниками четвертої групи, плати за землю, екологічного податку та мінімального податкового зобов'язання в період дії воєнного стану. Зміни були внесені Законом України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».

Під час онлайн-зустрічі з представниками Всеукраїнської аграрної ради та Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» представники ДПС надали відповіді на практичні запитання, які виникають у суб’єктів господарювання під час подання уточнюючих податкових декларацій для зменшення суми податкових зобов’язань з податків, які справляються на територіях ведення (завершення) активних бойових дій або тимчасової окупації (деокупації).

Зокрема, надано роз’яснення щодо розрахунку мінімального податкового зобов’язання, порядку подання уточнюючих декларацій по єдиному податку четвертої групи та плати за землю.

На прикладах податківці пояснили особливості заповнення додатків з розрахунком мінімального податкового зобов’язання до уточнюючих податкових декларацій. Також наголошувалося на праві платників використовувати надміру сплачені грошові зобов’язання, які виникатимуть після подання уточнюючих декларацій, в рахунок сплати майбутніх платежів, інших податків і зборів (крім єдиного соціального внеску).

Розглянули під час зустрічі питання оподаткування благодійної допомоги фізичним особам. Зокрема, зазначалося, що оподаткування такої допомоги, виплаченої на користь фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, в яких проводяться (проводилися) бойові дії та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах, до 6 травня 2023 року (дати набрання чинності Закону 3050), здійснювалось без застосування Переліку територій, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 23.12.2022 № 309 (зі змінами), із урахуванням п. 25 підрозділу 1 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

ДПС запропоновано платникам податків у разі необхідності отримання більш детального розʼяснення щодо застосування норм Закону 3050, надсилати до податкової служби запити про надання індивідуальних податкових консультацій.

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.

Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування, який  розміщений за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.