Що потрібно знати про вітряну віспу?

  • 136

Фото без опису

Що потрібно знати про вітряну віспу?

Вітряна віспа ( в народі вітрянка) - це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується появою на шкірі та слизових оболонках папульозно-везикулярного висипу. Хвороба легко передається від людини до людини. Частіше хворіють діти, але нерідко хвороба вражає і дорослих.Слід зазначити, що дорослі значно важче переносять хворобу, ніж діти. Вітряна віспа передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом.

Найчастіше вітрянка передається:

- під час чхання та кашлю;

- через систему вентиляції;

-  через потік повітря;

- трансплацентарно ( через плаценту від  матері до дитини);

Інкубаційний період вітряної віспи становить від 10 до 21 днів. Першими симптомами захворювання є погіршення самопочуття, підвищення температури тіла вище 37 С, нерідко з’являються нудота та блювота. Потім, на 3-4 день захворювання з’являються на шкірі та слизових оболонках висипи(пухирці з прозорою рідиною всередині), свербіж в місцях висипу. Пухирець через 2 доби лопається і покривається кіркою. Періодвисипань триває 7-14 днів. Потім висипи поступово зменшуються та зникають. Нерідко на місці везикул залишаються невеликі рубці. Після перенесеного захворювання у дитини чи дорослого формується стійкий імунітет до хвороби. Але є окремі випадки, коли сили організму занадто знижені, тому вітрянкою можна перехворіти повторно.

Зазвичай вітряну віспу лікують в амбулаторних умовах. Основними заходами при лікуванні вітряної віспи є  дотримання хворим рекомендацій та медикаментозних призначень лікаря. Лише при виникненні ускладнень, хворого лікують в стаціонарних умовах.

Згідно моніторингового аналізу інфекційної захворюванності населення нашого регіону, який проводить Кам’янець-Подільський районний відділ ДУ «Хмельницьний ОЦКПХ МОЗ України», слід зазначити, що захворювання вітряною віспою серед населення Кам’янеччини, за період 1 кварталу 2023р., в порівнянні з аналогічним періодом 2022р., знизилась на 56 %. Так, протягом трьох місяців поточного року, у м. Кам’янці- Подільському зареєстровано 57 випадків вітряної віспи (52 випадки серед дітей та 5 випадків серед дорослих), в той час, як серед жителів району спостерігалось 9 випадків захворювань вітрянкою ( 8 дітей та 1 дорослий).

Пом. лікаря –епідеміолога

Кам’янець-Подільського районного відділу

ДУ «Хмельницький ЦКПХ МОЗУ»

Лілія Миронюк