Вакцинуйся від COVID-19- бустерни свою стійкість !!!

  • 85

Фото без опису

Вакцинуйся від COVID-19- бустерни свою стійкість  !!!

      За І-ий квартал 2023р. по м. Кам’янець-Подільському та Кам’янець-Подільському районі зареєстровано 1400 випадків  COVID-19  , із них 141 дитина . Госпіталізовано в заклади охорони здоров’я -  226 осіб. На жаль через ускладнення спричиненні COVID-19 , померли 9 людей.

     Підйом захворюваності на корона вірусну хворобу  реєструвався з 9-го тижня  і тривав по 12-тий тиждень 2023р.включно. Відтак у зазначений період зафіксовано 962 випадки COVID-19  , із них 101 дитина. Починаючи з 13 тижня відмічаємо незначне зниження рівня захворюваності на корона вірусну інфекцію. 

    Вакцинація – єдиний спосіб вберегти себе від важкого перебігу та госпіталізаці від COVID-19 . Вакцини проти COVID-19  критично важливі для стримування пандемії у поєднанні з ефективним тестуванням та застережними заходами, що вже застосовуються.

 Відповідаємо на деякі найпоширеніші запитання щодо вакцин від COVID-19.

  1. Як працюють вакцини проти COVID-19?

Вакцини працюють, імітуючи збудника інфекції – віруси, бактерії або інші мікроорганізми, які можуть спричинити захворювання. Це «навчає» нашу імунну систему швидко та ефективно реагувати на збудник.

Як правило, через щеплення вводять ослаблену форму збудника інфекції, що дозволяє нашій імунній системі формувати пам’ять про неї. Таким чином, наша імунна система може швидко розпізнати та боротися з інфекцією, перш ніж вона захворіє. Саме так розробляються деякі сучасні кандидатні вакцини проти COVID-19.   При розробці інших потенційних вакцин використовуються нові підходи: йдеться про так звані вакцини на основі матричної РНК, вони ж — мРНК-вакцини. Замість того щоб вводити антигени (речовини, які змушують нашу імунну систему виробляти антитіла), РНК та ДНК-вакцини дають нашому організму необхідний генетичний код, і наша імунна система виробляє антигени сама. Технологія мРНК-вакцин не нова: вчені її вивчали десятиліттями. мРНК-вакцини не містять живого вірусу і не втручаються в ДНК людини.

  1. Чи безпечне щеплення від COVID-19 для літніх людей, які часто мають хронічні захворювання?

Групою ризику щодо COVID-19 робить людей не вік, а те, що літні люди мають хронічні захворювання. Що більше їх, то більше людина потребує вакцинації від COVID-19 та грипу, пневмококової інфекції, щоб захиститися від тяжкого перебігу коронавірусного захворювання або ймовірної смерті від нього. Адже вже відомо, що пацієнти, у яких є діабет або інші захворювання, від COVID-19, на жаль, гинуть частіше і швидше, ніж люди без цих хвороб, і що лікувати їх набагато тяжче. 

Вакцини від COVID-19 були винайдені передусім для людей літнього віку з усім їхнім «букетом» хронічних захворювань. Тож вакцинувати людей із хронічними захворюваннями безпечно. І робити це потрібно, щоб вони менше наражалися на ризик загинути через COVID-19. Наприклад, у Канаді першими вакцинували навіть не медпрацівників, а тих, хто мешкає в будинках для літніх людей, і тих, хто доглядає за ними, адже найбільша смертність від COVID-19 була зафіксована саме серед людей похилого віку. 

  1. Чи можна робити щеплення від COVID-19 одночасно з іншими щепленнями?

Зазвичай різні вакцини можна вводити в один день. Єдине правило — робити щеплення в різні ділянки тіла, наприклад, у праве та ліве плече, у праве та ліве стегно. Одночасно можна й приймати оральні вакцини. Це звичайна міжнародна практика, а також ефективний спосіб захиститися вчасно.

Проте наразі Національна технічна група експертів з імунізації МОЗ України рекомендує проводити планову вакцинацію проти інших інфекційних хвороб щонайменше через 14 днів після отримання другої дози вакцини проти COVID-19, а вакцинацію проти COVID-19 — принаймні через 14 днів після отримання щеплення проти інших інфекційних хвороб. 

Зазначені рекомендації не стосуються вакцинації за екстреними показаннями, наприклад, екстрених щеплень проти сказу та правцю.

 

Декілька запобіжних заходів, які ви та ваша родина можете вжити, щоб уникнути інфікування:

  • Дотримуйтесь фізичної дистанції у 2 метри з іншими людьми;
  • Якомога раніше звертайтеся за медичною допомогою, якщо у вас або дитини підвищена температура, кашель, утруднення дихання або інші симптоми COVID-19;
  • Уникайте людних місць, закритих приміщень з поганою вентиляцією та намагайтеся дотримуватися фізичної дистанції з іншими людьми в громадських місцях;
  • Носіть маски, коли перебуваєте в громадських місцях, де вірус може передаватися між людьми і де дотримуватися фізичної дистанції неможливо. 
  • Добре провітрюйте всі приміщення.

 

 

Пом. лікаря –епідеміолога                  

Кам’янець-Подільського районного відділу

ДУ «Хмельницький ЦКПХ МОЗУ»

 Ганна ТАНАС