До уваги любителів риболовлі — з 1 квітня на Хмельниччині розпочинається нерестова заборона

  • 295

Фото без опису

До уваги любителів риболовлі — з 1 квітня на Хмельниччині розпочинається нерестова заборона

За порушення правил рибальства передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. І пам’ятайте: в кожної рибини є своя ціна. Крім штрафу за незаконний вилов правопорушник змушений буде відшкодувати збитки за кожну виловлену рибину, незалежно від її розміру та ваги.

#поліціяХмельниччини #нерест

Щоб зберегти рибні запаси, щороку вводиться нерестова заборона, під час якої риба має можливість відновити свою популяцію та зміцнити її перед наступним рибальським сезоном.

Тривалість заборони залежить від водойми:

- у корінних водах річок з 1 квітня по 20 травня (включно);

- р. Дністер з усіма притоками з 1 квітня по 10 червня (включно);

- на водосховищах з 1 квітня по 9 червня (включно);

- в придаткових водах з 1 квітня по 30 червня (включно).

Поряд з цим, відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство гачковими знаряддями лову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою. Рибалити можна з берега на визначених наказом ділянках.

Забороняється здійснення будь-якого іншого способу вилову, в тому числі з перевищенням дозволеної добової норми вилову — 3 кілограми + 1 рибина.

Порушення правил рибальства карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення правил рибальства згідно КУпАП становить від 34 до 680 грн.

За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду, передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 ККУ. Подібні дії караються штрафом від 17 000 до 85 000 грн або обмеженням чи позбавленням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого. Також порушникам доведеться сплатити збитки, завданні рибному господарству.

Крім того, до 30 червня 2023 року (включно) триватиме також заборона на вилов раків.

Упродовж дії заборони водні поліцейські разом з рибоохоронним патрулем регулярно проводитимуть рейди водоймами області і притягуватимуть порушників до відповідальності.