Уряд розширив індексацію: українці з найменшими пенсіями отримають збільшення доходів майже на 20%

  • 276

⚡️ Уряд розширив індексацію: українці з найменшими пенсіями отримають збільшення доходів майже на 20%

Індексація пенсійних виплат є одним з ключових інструментів підтримки фінансово найменш захищених громадян, які вже не можуть працювати, і часто повністю залежать від пенсійних виплат.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів, яка була ухвалена Урядом, розмір індексації пенсій з 1 березня 2023 р. становитиме 19,7%. Підвищення розміру пенсій відбудеться для 10,5 млн пенсіонерів.

✅ Зокрема, з 1 березня будуть індексовані пенсії для:

🔸 5,2 млн “цивільних” пенсіонерів, яким пенсію призначено за Законом №1058 до 2020 р.; для них підвищення пенсії буде здійснюватись через індексацію на 19,7% показника середньої заробітної плати, з якої обчислюється пенсія.
🔸 4,2 млн осіб, у яких зростуть пенсії у звʼязку зі збільшенням на 19,7% фіксованого розміру мінімальних пенсійних виплат. Зокрема:
Мінімальні пенсії, розмір яких вже містить в собі державну доплату до гарантованого державою мінімального розміру. Вперше буде проіндексовано такий гарантований державою мінімальний розмір пенсії. Для таких пенсій зростання становитиме від 420 до 520 грн (порівняно з розмірами пенсій, встановленими на 1 березня 2022 року).
🔸0,5 млн пенсіонерів силових відомств, для яких весь розмір пенсії буде індексовано на 19,7%.
🔸 94,5 тис осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, внаслідок Чорнобильської катастрофи.

ℹ️ Детальніше: https://www.msp.gov.ua/news/22627.html

Міністерство соціальної політики України