Україна Соборна. Разом до Перемоги!

  • 283

🇺🇦 Україна Соборна. Разом до Перемоги!

Соборна і неподільна – це про Україну. Щороку 22 січня в день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна відзначає День Соборності. Сьогодні, ми – українці, як 105 років тому, боремося за право бути самостійними, незалежними, вільними громадянами своєї суверенної держави. Росія вкотре прагне знищити нашу державність і окупувати наші землі. Та доленосні події 1918-1919 років добре навчили нас, наскільки важливо об’єднатися та згуртуватися заради спільної мети. Ми добре зрозуміли, що лише в єдності ми – сила. І сьогодні ми довели це всьому світу і насамперед собі.

Особливим цей день є і для нашого краю, адже саме по західному кордону Хмельниччини проходила умовна межа між ЗУНР та УНР. Уже стало доброю традицією відзначати цю дату символічним єднанням делегацій Хмельниччини та Тернопілля на кордоні областей, символізуючи об’єднання українських земель в одну державу, що було проголошено у Києві Актом злуки УНР та ЗУНР.

Цьогоріч делегації Хмельницької та Тернопільської областей зустрічала гостина Буковина. Під державними прапорами, зі стягами УНР та ЗУНР гості прибули до Хотинської фортеці, щоб засвідчити єдність, незламність та велику гордість з того, що ми нездоланний великий народ. Почесними гостями свята стали представники Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на чолі з Віце-прем’єр-міністром Іриною Верещук.

Традиційно очільники областей обмінялися хлібом-сіллю та на знак шани поклали квіти до пам’ятника великому полководцю та звитяжцю Гетьману Петру Конашевичу – Сагайдачному.

“Подільський край був безпосереднім свідком тих буремних подій, адже саме в Проскурові – теперішньому Хмельницькому – відбулася низка важливих засідань Директорії УНР і було прийнято ряд постанов, а Кам’янець-Подільський фактично став останньою столицею УНР. Ми все це пам’ятаємо. Як би наші вороги не хотіли нас розділити на захід і схід, але як говорить наш Президент Володимир Зеленський, в єдності наша сила і перемога обов’язково буде за нами”, – сказав начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій, висловлюючи слова вітання учасникам заходу.

Сергій Вячеславович запевнив, що зовсім скоро, після перемоги над російським агресором, Україна поверне всі свої землі – від Києва і до Севастополя і від Донецька до Львова – і в повному обсязі відновить свою соборність та стане тією Державою, про яку так довго мріяли і стільки боролися наші предки.

В продовження заходу, гарного настрою всім присутнім додав виступ Буковинського заслуженого академічного ансамблю пісні і танцю імені А.Кушніренка.

Ірина Верещук

Володимир Білик

Володимир Юр'єв

Оксана Вжешневська

Оксана Андрейчик

Тернопільська обласна державна адміністрація

Володимир Труш

Чернівецька обласна військова адміністрація

Руслан Запаранюк