ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ ЗАХИСНИКІВ ДОНЕЦЬКОГО АЕРОПОРТУ

  • 302

Фото без опису

ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ ЗАХИСНИКІВ ДОНЕЦЬКОГО АЕРОПОРТУ

В Україні 20 січня офіційно вшановують захисників Донецького аеропорту. Відповідний наказ про встановлення Дня вшанування захисників Донецького аеропорту ухвалили спільно Міністр оборони із Головнокомандувачем Збройних Сил України 20 січня 2022 року.

За стійкість і незламність, з якою українські захисники боронили будови аеропорту, їх назвали «кіборгами». Але, насправді, вони звичайні люди. Ворог намагався їх знищити, але наші воїни вистояли.

«Кіборги вистояли, не встояв бетон», – фраза, яка увійшла в історію разом із подвигом бійців України.

Бої за аеропорт тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року і закінчилися після повного руйнування обох терміналів і диспетчерської вежі аеропорту.

У Донецькому аеропорту та селищі Піски впродовж цього періоду воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79-ї, 80-ї, 81-ї, 95-ї окремих аеромобільних та 93-ї окремої механізованої бригад, 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», Добровольчого українського корпусу та інші.

Також в обороні стратегічного об'єкта брали участь не тільки воїни, але і медики з волонтерами, що надавали допомогу та підтримку українським бійцям.

За даними «Книги пам'яті полеглих за Україну» під час цієї оборони загинули майже 100 українських військових, ще 440 були поранені, 24 потрапили в полон.

Фото без опису

Фото без опису