Ухилився від мобілізації – постань перед судом

  • 629

Ухилився від мобілізації – постань перед судом

 

З перших днів повномасштабної війни в Україні розпочалася мобілізація до Збройних сил України. Водночас знайшлися й такі, хто проігнорував повістки. Одні намагалися втекти за кордон, інші – переховувалися від отримання повістки, а дехто – просто не з’являвся у військкомат після її вручення.

За дев’ять місяців війни (з 24 лютого по 01 грудня поточного року) прокурорами Кам’янець-Подільської окружної прокуратури до суду направлено 5 обвинувальних актів стосовно 5 осіб, обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України (ухилення від призову по мобілізації). За цими кримінальними провадженнями судами вже винесено 2 вироки.

До прикладу, у серпні 2022 року, житель Кам’янеччини, будучи військовозобов’язаним і придатним до військової служби, після отримання повістки, без поважних причин, умисно не з’явився у визначений час до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для подальшого проходження служби.

Вироком суду обвинуваченого визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст. 336 КК України та призначено покарання у виді 3 років 6 місяців позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік 6 місяців.

Аналогічне покарання призначив суд й іншому ухилянту – винесений вирок передбачає позбавлення волі на три роки та звільнення від цього покарання з іспитовим строком один рік.