ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ!

  • 148

Фото без опису

Чи потрібно застосовувати РРО підприємцям, які здійснюють незалежну професійну діяльність?

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС У Хмельницькій області повідомляє, що фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, мають право не застосовувати РРО при здійсненні готівкових та/або безготівкових розрахунків.

Відповідно до преамбули Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (в редакції Закону України від 02.12.2010 р. № 2756-VI), дія цього Закону поширюється на усіх суб’єктів господарювання та їх господарські одиниці, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Встановлення норм щодо незастосування РРО у інших законах, крім Податкового кодексу України (далі-ПКУ), не допускається.

Водночас, нормами ст. 178 Податкового кодексу України, якою визначено порядок оподаткування фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, не передбачено обов’язкового застосування РРО при здійсненні готівкових та/або безготівкових розрахунків такими платниками податку.

Одноразова добровільна декларація підлягає камеральній перевірці протягом 60 календарних днів

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС У Хмельницькій області нагадує, що одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає камеральній перевірці протягом 60 календарних днів, що настають за днем подання відповідної декларації центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.  

Відповідно до п. 15 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає перевірці у спеціальному порядку.

Згідно з п.п. 15.1 п. 15 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає в порядку, передбаченому підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, камеральній перевірці, яку центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, проводить протягом 60 календарних днів, що настають за днем подання йому відповідної декларації.

 

Кам’янець-Подільська ДПІ

ГУ ДПС у Хмельницькій області