Отруєння грибами – небезпечно для життя

  • 246

Фото без опису

Отруєння грибами – небезпечні для життя

 

Дикорослі гриби – не лише смачний, але й дуже часто небезпечний харчовий продукт, вживання якого може призвести до важких отруєнь, а іноді й смерті…

 

           На жаль, минулого місяця внаслідок отруєнь грибами померло четверо дітей та молода дівчина (двоє діток - 4-х та 12-и років - на Вінниччині, двоє діток - 4-х та 9-и років та їхня вісімнадцятилітня сестра - на Київщині). Попри всі зусилля медиків врятувати їх не вдалося…

Тому слід усвідомити:

  • Грибні страви – не дитяча їжа. Годувати ними дітей віком – до 12-и років – не варто!!!
  • Годувати ними дітей дошкільного віку – безрозсудливо та легковажно.
  • Не рекомендується їх вживати вагітним та жінкам, що годують грудьми.
  • Не рекомендується їх вживати літнім людям.

     Але цьогорічний грибний сезон – в розпалі. Розмаїття дикорослих грибів в кошиках грибників вражає.

І добре:

  •  якщо грибник - досвідчений та вміє відрізнити їстівний гриб від отруйного, справжні опеньки від несправжніх (неїстівних) й не покладе до кошика сумнівного гриба А як ні?
  •  якщо гриби були зібрані в чистих місцях (не біля автомобільних доріг, не біля будівель, де зберігались отрутохімікати, не біля тракторних станів чи сміттєзвалищ) і не вібрали в себе цілий спектр отруйних речовин, зокрема, важких металів. Бо тоді навіть їстівний гриб може отруїти…
  • якщо вдома їх при хорошому освітленні ще раз уважно оглянули, переконалися в їстівності їх, добре очистили, помили, замочивши перед цим їх на деякий час, проварили тривало в двох - трьох «водах», щоразу промиваючи добряче холодною водою…

А як ні? Тоді біди не оминути!!!

Щорічно на лікарняні ліжка грибні отруєння вкладають десятки людей. Але що найбільше тривожить медиків – це те, що кожного року в реанімаційні відділення потрапляють малолітні дітки (навіть віком –до одного року), а їх врятувати вдається дуже рідко…

Важливо пам'ятати:

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися вже через 30-60 хвилин після їх споживання або значно пізніше.

Якщо після споживання грибів у Вас чи у ваших рідних з'явились: нудота, біль у шлунку, блювота, діарея, підвищення температури, запаморочення, чи похолодіння кінцівок, судоми чи галюцинації:

  • не зволікайте, звертайтеся до лікаря, викликайте швидку і акцентуйте увагу медиків на вживанні грибів
  • промийте шлунок
  • пийте багато води ( можна – підсоленої чи прохолодний чай)
  • прийміть сорбент (активоване вугілля чи інший)
  • дотримуйтеся постільного режиму
  • не вживайте алкогольних напоїв, молочних та кисломолочних продуктів, бо це може ще прискорити всмоктування токсинів.
  • не займайтеся самолікуванням

 

   Будьте обачними, бережіть себе, бережіть здоровя своїх дітей.

 

Лікар з гігієни дітей та підлітків

Кам’янець-Подільського райвідділу

ДУ «Хмельницький обласний центр

контролю та профілактики хвороб

МОЗ України»  Надія Канарчук