Як оформити право власності на успадкований будинок без документів?

  • 229

#кейсБПД

У 2000 році помер батько Галини. Оскільки батько не залишив заповіту, а інших спадкоємців не було, донька прийняла спадщину. Оформити спадкові права на будинок вона вирішила влітку 2022 року, однак нотаріус відмовив Галині. Причиною відмови стала відсутність у жінки правовстановлювальних документів на дім.

По допомогу Галина прийшла до Дунаєвецького бюро правової допомоги. Вислухавши клієнтку, їй призначили адвокатку – Майю Алєксєєву. В позовній заяві представниця спадкоємиці вказала, що її клієнтка має всі підстави отримати житловий будинок в порядку спадкування, а позаяк нотаріус не має підстав видати їй свідоцтво про право на спадщину, то право власності на будинок має бути визнане за Галиною в порядку спадкування судом.

Те, що житловий будинок належав батькові клієнтки, підтверджувалося випискою з погосподарської книги. Однак за життя чоловік не оформив право власності на будинок.

Відповідно до законодавства підтвердити приналежність будинку, який розташований у сільському населеному пункті, можуть відповідні довідки виконавчого комітету сільської ради, які були видані, зокрема, й на підставі записів в погосподарських книгах. Тобто записи у по господарських книгах визнаються в якості актів органів влади, що засвідчують право приватної власності.

Взявши до уваги наведені адвокаткою аргументи, 11 серпня 2022 року Дунаєвецький районний суд Хмельницької області повністю задовольнив позовні вимоги клієнтки про визнання права власності на житловий будинок садибного типу в порядку спадкування.

Історія на сайті системи безоплатної правової допомоги - https://legalaid.gov.ua/.../yak-oformyty-pravo-vlasnosti.../

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

Кам'янець-Подільський місцевий центр з надання БВПД