На Хмельниччині вступає в дію заборона на вилов раків

  • 429

?На Хмельниччині вступає в дію заборона на вилов раків

З 15 серпня по 30 вересня 2022 року на Хмельниччині встановлено заборону на вилов раків під час їх другої линьки. Терміни заборони були встановлені за рекомендацією Інституту рибного господарства НААН України.

Метою заборони є захист раків на період, під час якого вони найбільш вразливі. Причиною линьки раків є їх ріст та розвиток. Панцир у раків надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости, тому такий процес, як скидання панцира є необхідним для їх розвитку. Під час линьки вони скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Линяють раки не у норах, а на відкритому просторі, тому в цей період вони менш всього захищені.

У водоймах Хмельниччини спостерігається дві линьки раків – у травні та серпні, але в молодих – щоразу при рості та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може продовжуватися до півтора місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов цих річкових мешканців.

За вилов раків під час заборони передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3332 грн.