Що потрібно знати про лептоспіроз?

  • 530

Фото без опису

Що потрібно знати про лептоспіроз?

Літо. Спекотні дні. Нерідко ми поспішаємо до водойм, в парки, сквери, луки, щоб насолодитись красою природи, відчути прохолоду від купання у ріках, ставках.

Але завжди треба  пам’ятати, що саме під час відпочинку, купання, косовиці сіна, тощо, існує загроза інфікування такою небезпечною хворобою, як лептоспіроз.

Лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання, яке супроводжується гарячкою,загальною інтоксикацією, жовтяницею,ураженням нирок, печінки,серцево-судинної та нервової системи.

Якщо своєчасно не звернутись за медичною допомогою то хвороба нерідко призводить до летальності.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей потрапляє у воду та на рослини із сечею інфікованих тварин, найчастіше гризунів (миші, щури), також лептоспірозом можуть хворіти: велика рогата худоба, собаки, кішки та інші дикі тварини.

У тіло людини лептоспіри потрапляють через тріщини, порізи, рани на шкірі та слизові оболонки (очі,рот,ніс).

Людина може захворіти в період від 2 днів до 4-х тижнів після інфікування. З’являються висока температура, озноб, біль в м’язах,головний біль, жовтяниця, нерідко висипи на шкірі. Симптоми хвороби часто схожі на симптоми, які виникають при захворюванні на грип, COVID-19.

Останній випадок лептоспірозу на території м. Кам’янець-Подільського реєструвався у листопаді місяці 2018р., на території Кам’янець-Подільського району - у листопаді місяці 2019р.

Щоб не захворіти на лептоспіроз потрібно бути максимально обережним при купанні у водоймах, риболовлі в них,уникати контакту з хворими та інфікованими тваринами, знищувати гризунів в своїх помешканнях.

Саме, з метою профілактики захворювання населення міста та району на лептоспіроз та інші особливо-небезпечні інфекції, щорічно згідно плану основних організаційних заходів, Хмельницька обласна лабораторія особливо-небезпечних інфекцій ДУ «ХОЦКПХ МОЗУ» щорічно проводить обстеження відловлених гризунів на території нашого регіону на наявність лептоспірозу та інших інфекцій. На сільськогосподарських угіддях та тваринницьких господарствах здійснюються дератизаційні заходи спрямовані на знищення гризунів.

 

Памятайте! Хворобу завжди краще попередити, ніж її лікувати.

 

Помічник епідеміолога

Кам’янець-Подільського районного відділу

ДУ «Хмельницького ОЦКПХ МОЗ України»                                     Лілія Миронюк