Кам'янець-Подільською окружною прокуратурою систематично вживаються заходи щодо відшкодування шкоди, завданої державі внаслідок незаконної порубки дерев

  • 909

Прокуратурою ефективно проводиться робота, спрямована на захист державних інтересів у сфері охорони навколишнього природного середовища та стягнення коштів до бюджету. З метою поновлення інтересів держави прокуратурою вживаються заходи представницького характеру.

Статтею 107 Лісового кодексу України передбачено, що підприємства, установи, організації і громадяни зобов'язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

Не відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок незаконної порубки дерев, перешкоджає здійсненню державних та місцевих програм з охорони довкілля.

Так, з метою стягнення майнової шкоди, завданої неправомірними діями, прокуратурою у поточному році до місцевих судів пред’явлено 3 позовних заяви про стягнення з винних осіб до бюджетів органів місцевого самоврядування близько 36 тис. грн. завданої шкоди.

Звернення прокурора до суду спрямоване на задоволення суспільної потреби у відновленні економічних інтересів держави, поповненні бюджету, а не надходження коштів за порушення вимог природоохоронного законодавства негативно впливає на реалізацію заходів щодо їх охорони, а також створює економічні перешкоди у реалізації завдань та функцій, які покладені на державу та органи місцевого самоврядування.

Таким чином, прокуратурою, реалізовуючи функцію представництва  інтересів держави в суді, зроблено черговий крок у напрямку відновлення законності у охорони навколишнього природного середовища.