Діти в конфлікті з законом: про реалізацію права на відновне правосудддя

  • 193

Фото без опису

❗️ Дитина перебуває у конфлікті з законом, якщо:

📌 підозрюється, обвинувачується або визнана винуватою у вчиненні кримінального правопорушення;

📌 щодо дитини складено протокол про адміністративне правопорушення чи вона визнана такою, яка вчинила адміністративне правопорушення;

📌 дитина, яка до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність*, вчинила суспільно небезпечне діяння.

ℹ *Кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення кримінального правопорушення виповнилося 16 років. За окремі правопорушення, визначені статтею 22 Кримінального кодексу України, кримінальна відповідальність може настати з 14 років. До таких правопорушень, зокрема, належать: умисне вбивство, зґвалтування, крадіжка, грабіж, розбій, жорстоке поводження з тваринами, вимагання, хуліганство.

⚖ Національне законодавство України гарантує усім дітям право на безоплатну правничу допомогу, зокрема захист від обвинувачення.

✅ Дитина у віці від 14 до 18 років, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, має право за згодою її законного представника та потерпілого взяти участь у Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

✅ В Україні з 2019 року впроваджується пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Він надає можливість запобігти вчиненню повторних кримінальних правопорушень.

✅ Відновне правосуддя — це процес вирішення конфліктів, в ході якого всі сторони, залучені до події правопорушення, приймають спільне рішення про те, як можна виправити наслідки того, що сталося, і запобігти повторенню подібного в майбутньому.

🎯 З-поміж основних завдань Програми:

📌 забезпечення відшкодування заподіяної шкоди потерпілому;

📌 відновлення психологічно-емоційного стану;

📌 максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу;

📌 ресоціалізація неповнолітнього для запобігання повторним кримінальним правопорушенням.

➡ Детальніше про те, чому неповнолітньому підозрюваному та потерпілому варто взяти участь у проєкті, дізнайтеся з буклетів: https://bit.ly/3OYye5B

ℹ Програма реалізується на базі регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Безоплатна правнича допомога на всій території України відповідно до спільного наказу Міністерства юстиції України Міністерство юстиції України та Офісу Генерального прокурора Офіс Генерального прокурора.

 Фото без описуПрограма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення