Протидія торгівлі людьми

  • 49

Фото без опису

Всесвітній день протидії торгівлі людьми, що відзначається 30 липня, має особливе значення для всієї світової спільноти. Започаткований Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй у 2013 році, цей день акцентує увагу на проблемі порушення прав людини, яка залишається актуальною для кожної країни світу. 

Мільйони людей, серед яких є жінки, діти і чоловіки, стають жертвами цього жахливого злочину, що не залежить від соціального, економічного чи культурного середовища.  

На жаль, Україна також стикається з цією проблемою через воєнний стан, збільшуючи ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми як всередині країни, так і за її межами. Змушені переїжджати із зони бойових дій в інші регіони або за кордон, багато громадян стають вразливими перед зловмисниками, які можуть використовувати їх. 

Тому зараз наша головна мета - залучення уваги до цієї проблеми і підтримка постраждалих. Ми повинні говорити про це відкрито, адже лише разом ми зможемо створити сильну мережу підтримки та запобігти недоброчесним проявам.  

Торгівля людьми - це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від якої потерпають чоловіки, жінки та діти, та яка не втрачає актуальності у XXI ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Маніпулюючи бажаннями та намірами людей, їх ошукують та експлуатують.

Відповідно до законодавства, торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Метою торгівлі людьми може бути:

  • трудова експлуатація;
  • сексуальна експлуатація, використання у проституції та порнобізнесі;
  • примусове жебрацтво;
  • примусове втягнення у злочинну діяльність;
  • примусове вилучення органів;
  • продаж дитини;
  • сурогатне материнство.

До Вашої уваги пам’ятка в якій Ви знайдете інформацію куди звертатись у випадку торгівлі людьми/дітьми, хто має право на надання статусу людини що постраждала внаслідок торгівлі людьми, яку допомогу можна отримати та ін.

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 

 

 

 

В статті використані матеріали Національної сервісної служби України https://nssu.gov.ua/

https://nssu.gov.ua/news/vsesvitnii-den-protydii-torhivli-liudmy-nasha-spilna-borotba

https://nssu.gov.ua/news/torhivlia-liudmy-zahroza-ta-ryzyky

НАЦІОНАЛЬНА ГАРЯЧА ЛІНІЯ З ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ ТА КОНСУЛЬТУВАННЯ МІГРАНТІВ
  

 0-800-505-501 - безкоштовно зі стаціонарних телефонів


  527 - безкоштовно з номерів мобільних операторів України

Корисні телефони:


   Гаряча лінія МЗС України для громадян України, які опинилися в надзвичайних ситуаціях за кордоном (044) 238 16 57


   Якщо Ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, зателефонуйте за телефоном Департаменту боротьби зі злочинами, що пов'язані з торгівлею людьми Національної поліції України: (044) 374 37 85 (пн – сб. з 09:00 до 18:00)


  В екстрених випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном, можна звертатися на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу:
   (044) 256 12 53 (цілодобово)