Чому не можна спалювати листя?

  • 119

Фото без опису

Весна - традиційна пора для прибирання прибудинкових територій, домогосподарств. Покращення благоустрою хороша річ, проте, досить часто воно супроводжується спалюванням сміття, листя і сухої трави, що негативно впливає як на стан природи, так і на здоров’я людей.

❗ Окрім небезпеки, яку в собі приховує даний вид утилізації, слід пам’ятати, що спалювання в Україні незаконне. Подібні правопорушення караються штрафом у розмірі від 3060 до 6120 гривень, а для посадових осіб - від 15300-21420 гривень.

Серед інших причин, чому не можна спалювати суху траву, відзначимо наступні:

▪ під час спалювання сухої трави у повітря виділяється велика кількість небезпечних речовин — бензопірен, діоксини та важкі метали, які негативно впливають на організм людини та можуть спричиняти ракові захворювання;

▪ під час спалювання сміття гине насіння рослин і трав на поверхні землі, а також під землею;

▪ у вогнищі гине вся корисна мікрофлора грунту, в тому числі і та, яка допомагає рослинам протистояти хворобам;

▪ на місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, але дуже часто не відновлюється ніколи;

▪ за нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються у грунт. При згорянні утворюється зола, яка призводить до погіршення його продуктивної якості.